Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fem av Linköpings kulturella besöksmål bjuder in till tidsresa 11 februari

Delar av SVT:s storsatsning Historien om Sverige spelades in i Linköping, där såväl Bergsgraven på Östergötlands museum som Gamla Linköping figurerat i programmet. När serien nu avslutas 11 februari öppnar fem av Linköpings kulturhistoriska besöksmål upp sina portar för att berätta historien om Linköping, Östergötland och Sverige genom att erbjuda extra guidningar och visningar.

Samarbetet bygger på reklamkampanjen Tidsresan som Visit Linköping & Co lanserade under 2022. Östergötlands museum, Domkyrkan, Slotts- och domkyrkomuseet, Gamla Linköping och Flygvapenmuseum figurerade alla i filmen där två barn i kronologisk ordning besöker de fem platserna och får uppleva allt från stenålder till nutid.

– Vi vill dra nytta av det ökade intresset för historia som skapats genom SVT:s storsatsning och visa upp de historiska guldkorn som finns här i Linköping. Tidsresan går förstås att uppleva även andra dagar, men på söndag 11 februari blir det lite extra aktiviteter på besöksmålen. Vi hoppas att många Linköpingsbor och besökare tar chansen på söndag att besöka ett eller flera av besöksmålen för att utforska såväl Sveriges, som den lokala historien, lite närmare, säger Carola Sandgrim, verksamhetsutvecklare på Östergötlands museum.

Ett av syftena med Tidsresan är också att uppmuntra hållbart resande. Att ta sig till dessa besöksmål är enkelt och fungerar bra utan bil då alla ligger längs samma busslinje, Östgötatrafikens buss nummer 6. På söndagar går bussarna varje halvtimme och på vardagar flera gånger i timmen.

– Det moderna hållbara resandet görs med kollektivtrafik. Vi jobbar medvetet med att uppmuntra fler att välja kollektivtrafiken till våra besöksmål och Tidsresan är dessutom ett mycket gott exempel på hur besöksmål kan samarbeta för att attrahera fler besökare, avslutar Jörgen Nilsson, ansvarig besöksnäring på Visit Linköping & Co.

Källa: Visit Linköping & Co

Bild: Gamla Linköping. Foto: Ulrika Malm. / SVT