Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Musikens mästarinnor

I anslutning till internationella kvinnodagen uppmärksammar Blåsarsymfonikerna banbrytande verk komponerade av kvinnor från olika epoker och regioner i en konsert på Musikaliska Kvarteret lördag 9 mars kl 16. Bland annat framförs, en av våra mest erkända, samtida tonsättare, Andrea Tarrodis verk Cetus där vi får uppleva böljande vågor i orkestern och valsång i fagottsolot som framförs av Sebastian Stevensson. Konserten dirigeras av Jukka Isakkila.

Konsertprogrammet går från högromantiska klanger av Augusta Holmès, via Lili Boulanger, till amerikanska Cindy McTee och en av Sveriges samtida och mest uppmärksammade tonsättare, Andrea Tarrodi, vars verk Cetus, konsert för fagott och blåsare, kommer att framföras.

  • – Cetus är det latinska ordet för val. Ett tidigare orkesterstycke, Camelopardalis som betyder giraff, inspirerades av en dröm jag hade om just en giraff. Cetus är lite av ett syskonstycke till Camelopardalis. Jag drömde att jag seglade på havet i en liten röd stuga och i månskenet fick jag plötsligt syn på en val som kom upp till ytan och tittade på mig med sina vänliga ögon. Jag beslöt mig för att använda den drömmen som inspiration för en fagottkonsert jag fått beställning på, säger Andrea Tarrodi.
  • – Jag och Sebastian Stevensson sågs flera gånger i arbetet med konserten och provade oss då bland annat fram till att hitta ljud i fagotten som påminde om valsång. Valsången hörs på flera ställen, både i solofagotten och i resten av orkestern tillsammans med böljade vågor och undervattensliv, säger Andrea Tarrodi.

Fagottsolisten Sebastian Stevensson har tidigare framfört stycket Cetus.

Andrea Tarrodi, foto Louisa Sundell

Kl 15.00-15.30 på Stora scen ges församtalet ”Komponisthistorien och kvinnorna, en ojämn kamp för en jämlik kreativitet.” Deltar gör kompositören Andrea Tarrodi, Hanna Fritzon från Den Andra Operan och en representant från KVAST (Kvinnlig Anhopning av Samtida Tonsättare). Moderator är Elin Norquist, vd Blåsarsymfonikerna.

Program

Cindy McTee – Fanfar ur Soundings

Elfrida Andrée -Ouvertyr ur Fritiof-svit

Lili Boulanger – D’un soir triste

Andrea Tarrodi – Cetus – Konsert för fagott och blåsare

Augusta Holmès – Irlande – Symfonisk dikt

Claude Arrieu – Dixtour

Källa: Blåsarsymfonikerna (tidigare Stockholms Läns Blåsarsymfoniker)

Foto: Nicklas Thegerström