Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Strindbergs kompromisslöshet utmanas

Fröken Julie (skriven 1888), en av August Strindbergs mest spelade tragedier, får sin premiär på Åbo Svenska Teaters Studioscen 6.3.2024.

Fröken Julie är en neddykning i tre människors liv. Tre människor som på olika sätt tvingas leva under förutbestämda omständigheter, de kämpar för sin egen frihet och under en midsommarnatt får alla tre sina öden avgjorda.

– Det är just detta jag har velat fokusera på i min uppsättning av Fröken Julie, säger regissör Lidia Bäck.
-Vad  händer med en människa då den inre och yttre världen hamnar i konflikt på grund av faktorer hon själv inte kan påverka. Och hur starkt en yttre norm kan påverka vår identitet och leda till vår egen undergång, funderar Bäck.

ÅSTs teaterchef Kira-Emmi Pohtokari valde Bäck, för att hon kan utmana  Strindbergs kompromisslöshet, som syns så väl i hans människosyn som i hans verk. Bäck ger även pjäsen den medvetna behandling och iscensättning, som den enligt Pohtokari behöver. Lust, förförelse och makt är teman som behöver iscensättas i en post-metoo tid motiverar teaterchefen valet av just Fröken Julie.

Ljuddesignern Hanna Mikander grundar musiken och ljudlandskapet i Fröken Julie i Julies olika sinnesstämningar.
– Vi rör oss i atmosfärer med framtidshopp, förväntan och en längtan till frihet. Men också i stunder som är ångestfyllda och rolösa, berättar Mikander.

Scenograf och kostymör Heidi Wikar och maskdesigner Sabina Segerström har skapat de tre karaktärernas yttre. Skådespelarna gestaltar överskridande de tre rollerna, deras scenkläder är färgkodade, alla tre har samma smink och lite olika varianter av samma frisyr.
Scenrummet är avskalat och lämnar plats för leken, dit publiken välkomnas med för att fantisera vidare.
Just den stiliserade scenen har inspirerat  ljusdesignern Antti Niitemaa mest.
– Den öppnar upp möjligheter för olika typer av ljuslösningar, säger han.

Klassikern ges i originalupplaga i en lekfull visuell inramning och fysisk tappning där skådespelarna Daniela Franzell, Samuel Karlsson och Ingemar Raukola får stå i centrum.

Fröken Julie är en enaktare och den spelas tio gånger på Studioscenen under våren 2024 och pjäsen åker också på turné under våren samt under hösten 2024, då den bl a spelas på Åland.

Föreställningen textas på finska och svenska i Subtitle mobile-appen,
också på turné.

Den 19.3 syntolkas föreställningen på Studioscenen och den 3.4 på TryckeriTeatern i Karis.

Källa: Åbo Svenska Teater

Bild: Åbo Svenska Teater. Foto: Bysmon