Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Enorm blockflöjtsorkester med 145 musiker spelar tillsammans i Kristianstad den 17 mars

För tredje året i rad arrangeras en unik blockflöjtsfestival på Kulturkvarteret Kristianstad. Medverkar gör blockflöjtister från nybörjare till grammisvinnare. Det är elever från kulturskolor och folkhögskolor, kultur- och musikskolelärare, amatörer och proffs från hela södra Sverige som möts under en dag för att skapa minnen för livet.

Det spelas på alla storlekar i blockflöjtsfamiljen och på den avslutande konserten, som fyller stora salen på Kulturkvarteret Kristianstad, kan man få höra sopranino-, sopran-, alt-, tenor-, basblockflöjt och även den stora subkontrabasblockflöjten. Flest spelar på den vanliga blockflöjten och det är såklart en utmaning när 70 sopranblockflöjter ska spela tillsammans men med duktiga pedagoger och amitiösa elever så uppstår det mest fantastiska ljud. En vanlig kommentar från publiken efter tidigare års konserter har varit ”jag visste inte att blockflöjt kunde låta så vackert”.

De yngre barnen är med för att träffa nya vänner och få spela blockflöjt tillsammans. Några som var med förra året berättar: ”Det bästa var att spela och äta pizza. Och så klart att det var sååå många som spelade”, ”Att träffa nya kompisar och att bara få spela en dag med andra är jättekul!!!”

Många som spelar blockflöjt idag gör det för att de älskar sitt instrument och för att de gillar ljudet. Det verkar som att stigmat kring blockflöjt är på väg att minska och att instrumentet, som gör sig förtjänt av sitt italienska namn ”Flauto Dolce” (den vackra flöjten), ökar i popularitet bland barnen.

Årets tema är folkmusik och man kommer att spela traditionell musik från såväl Sverige som Island, Frankrike, Makedonien och Turkiet. Årets gästmusiker är blockflöjtisten Kim Persson från Stockholm, folksångaren Anders Larsson, Ensemble Mare Balticum. Deltagarna kommer även att få prova på att dansa slängpolska under dagen tillsammans med danspedagogen Sandra Axelsson från Smålands musikarkiv.

Blockflöjtsfest Skåne 2024 arrangeras som ett samarbete mellan UNGA Musik i Syd, BlockflöjtSkåne, Regional kulturskola, Musikskolan i Kristianstad och blockflöjtslärare som är verksamma på Kulturskolor i Skåne, Halland och Småland.

Källa: Musik i Syd

Foto: Musik i Syd