Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Praktik, exjobb och lärlingsplatser för alla!

Stockholms universitet. Foto: Wikimedia.

Kontakten mellan ungdomar och företag har aldrig varit mer aktuellt med tanke på senaste tidens förslag om praktik och lärlingsplatser. Som arbetssökande har man många alternativ på hemsidor som hjälper en hitta att det jobb man söker, men vad gör en student som vill hitta relevanta intressenter till sitt examensarbete, eller göra praktik i samband med sin utbildning?

Learning by doing antog utmaningen att tillhandahålla en sådan tjänst. Tjänsten har visat sig öka möjligheterna för både företag och studenter, en ökad valfrihet som är till fördel för båda parter. Inom kort kommer även lärlingsplatser att erbjudas. En sådan samlingsplats borde ha skapats inte långt efter tjänster att för arbetssökandeskapades, och dess frånvaro fram tills nu är anmärkningsvärd i vår informationsteknologiska tidsålder.

Bakom Learning by doing står Bemannings- och rekryteringsföretaget Adaptus Bemanning AB, som själva har haft flera praktikanter som senare blivit anställda till nyckelpositioner i företaget. Frank Dittrich, VD på företaget noterar, ”Många förknippar det med mer arbete att ta in studenter. Man kunde inte vara längre ifrån sanningen. Några av våra bästa rekryteringar började som praktikanter.” Den största fördelen förutom en resurs som hjälper till med att avlasta en del av verksamheten är att man får prova på varandra i verkligheten. ”Det är enkelt att säga saker i ett CV, men under en praktik får vi se vad folk verkligen går för” fortsätter Frank.

Intresset från skolorna som Learning by doing har varit i kontakt med har varit stort. Många uttrycker att de har längtat efter en sådan tjänst. Från företagens sida har responsen varit både stor entusiasm och ovilja. ”Att ta in praktikanter är inte riktigt accepterat i Sverige. Men det ska vi ändra på.” säger Frank och skrattar. Många andra företag, och inte minst stora bransch- och företagsorganisationer har varit ytterligt positiva. ”Behovet finns där, och nu hoppas vi att vi har skapat lösningen.”, säger Frank.

Sverige har saknat en plattform som samlar kvalificerad praktik och exjobb. Learning by doing antog utmaningen och skapade en plats där kontakten mellan studenter och företag blir enkel och tidseffektiv.

Studenter kommer med den senaste kunskapen från sin utbildning när de gör sitt examensarbete eller sin praktik/LIA och kan därmed tillföra ett stort värde rför ett företag edan innan de blivit anställda. De själva får ovärderlig arbetslivserfarenhet och meriter. En vinn-vinn situation som har mycket större potential och användbarhet än många förstår att utnyttja.

Källa: Mynewsdesk