Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Polisen sköt vilt mot små barn

Gängvåldet tvingar fram extrema säkerhetsåtgärder i centrala Kingston Foto: Susanne P Fernandes
Krigen mellan Jamaicas korrupta polis och knarkgängen fortsätter. Under söndagen sköt polis urskillningslöst in i en folkmassa i en vägkorsning i Kingston. En nioårig pojke sägs ha träffats under ögat och ytterligare ett barn ska ha träffats. Den man polisen sägs ha varit på jakt efter ska också ha blivit skjuten. Detta ska vittnen ha rapporterat till Jamaica Observers reportrar.

”Det var polisen som sköt de små barnen, de är för onda, vi är less på dem”, ska en kvinna ha skrikit i ilska och fortsatte:

”Vi vill ha tillbaka Dudus! Ända sedan de tog bort honom så slutar de (polisen) inte att terrorisera oss häromkring. De är onda.”

Kvinnan talade här om den numera till USA utlämnade knarkkungen Dudus. Dudus som i sin frihet var ledare för maffiagänget Shower Posse vilka kontrollerade stora delar av västra Kingston ägnade sig åt beskyddarverksahet i området och fungerade då som en skydd gentemot Jamaicas korrupta poliskår. Alltsedan Dudus i juni i år överlämnade sig åt polisen för utlämning till USA efter en massiv polisiär och militär insats i syfte att nå honom har polisen kunnat agera mera oberoende av Shower Posse.

Jamaica Obeserver har nyligen intervjuat Shower Posse-medlemmen Christopher ”Dog Paw” Linton som toppar listan på Jamaicas Most Wanted Criminals. Polisen har begärt att han ska inställa sig eftersom han är efterlyst för att ha attackerat poliser, skottlossning med avsikt att döda och mord. Dog Paw hävdar i intervjun att polischefen Derrick Knight, även kallad ”Cowboy” efter rykten att han själv skjutit ihjäl över hundra misstänkta utan rättegång eller förhör, fabricerat anklagelserna mot honom. Dog Paw Linton är bara 24 år. Många av gängmedlemmarna är väldigt unga eftersom de helt enkelt inte hinner bli äldre innan de dödas av varandra eller polisen.

De Jamaicanska gängen fortsätter också sin kriminella verksamhet utomlands. I maj i år uppgav jamaica Observer att Shower Posse var etablerat i 20 amerikanska städer, i USA och i Storbritrannien. Jamaicaner toppar listan av utländska medborgare som avtjänar fängelsestraff i Storbritannien. År 2003 var satt 3000 Jamaicaner i fängelse i Stobritannien, i år har antalet hittills varit strax under 1000 enligt Jamaica Observer.

Just nu pågår en diplomatisk konflikt mellan Storbritannien och Jamaica eftersom den förra vill börja deportera fängslade Jamiacaner utan deras eget medgivande vilket strider mot tidigare utlämningsavtal mellan länderna. Staebrok News uppger att den brittiska premiärministern vill minska på antalet fängslade personer i landet eftersom varje intern kostar landet omkring 38 000 pund per år. Jamaicas juniorutrikesminister Marlene Malahoo-Forte ska enligt Jamaica Observer svarat med att säga att Jamaica inte har kapacitet att låta internerna fortsätta avtjäna sina straff i Jamaica utan en deportation skulle då innebära att personen blir försatt på fri fot i Jamaica utan att behöva avtjäna sitt straff.