Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kreditupplysningslagen ändras fr.o.m. den 1 januari 2011

Foto: Wikimedia

Den 17 juni 2010 bestämde sig Riksdagen för att genomföra en ändring i Kreditupplysningslagen. Denna justering av lagen är viktig att känna till för dig som låntagare.

Sammanfattningsvis kan lagändringen beskrivas i bl.a. följande punkter:

– Den som gör en kreditupplysning måste ha ett legitimt behov av informationen.

– När det görs en kreditupplysning ska det skickas en kopia till den omfrågade så länge det är en privatperson, en enskild firma, ett kommanditbolag eller ett handelsbolag.

– Omfrågadeuppgifter, dvs information om att en kreditupplysning har tagits, måste raderas från kreditupplysningföretaget senast ett år från det att kreditupplysningen togs.

Vad innebär detta för dig som ansöker om sms-lån hos t.ex. Easycredit?

För dig som är kund hos Easycredit innebär inte detta någon större förändring förutom att du, fr.o.m. den 1 januari 2011, kommer att bli informerad när vi gör en kreditupplysning i samband med din låneansökan. Du kommer att få en omfrågadkopia hemskickad från vår kreditupplysningsleverantör. Längre fram kan det komma att utvecklas metoder för elektronisk distribution av omfrågadkopior.
Syns det att jag har ansökt om ett sms-lån?

Nej, det gör det inte. Det enda som registreras är begäran om en kreditupplysning hos det företag som tillhandahåller informationen, som i sin tur raderas senast 1 år efter att upplysningen har tagits.

Easycredit får ofta frågan ifall det syns att man har ansökt om ett sms-lån i samband med en genomförd kreditupplysning. Svaret är nej, det syns inte någonstans förutom i Easycredits interna system.

Källa: Easycredit