Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Världen stöder den svenska vargen

Foto: Wikimedia

Den svenska vargen har vänner i över femtio länder från Fiji till Finland.  Folk från hela världen har följt Naturskyddsföreningens uppmaning att skicka iväg ett protestbrev mot den svenska vargjakten till EU:s miljökommissionär.

– Det är otroligt vilket stöd vårt upprop har fått. Det är ännu ett bevis på hur fel det är att skjuta ett utrotningshotat rovdjur, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande.

Nära 3 000 personer från bland annat Iran, Israel, Macao, Fiji, Filippinerna, Guatemala, EU-länderna, USA, Chile, Uruguay, Mexico, Indien, Brasilien, Sydafrika, Australien och Tanzania har gått in på Naturskyddsföreningens hemsida och postat uppmaningen att stoppa licensjakten på varg till miljökommissionären Janez Potočnik.  Den 27 januari ska EU-kommissionen besluta om den ska dra igång en process som kan sluta med att Sverige hamnar i EU-domstolen för brott mot EU:s regler om bevarande av utrotningshotade djur. – Igår kom än starkare signaler från Bryssel om att den svenska regeringen inte lär komma undan ett år till med vargjakten. Det visar att det lönar sig att gå samman och protestera mot politikers beslut när de är felaktiga, säger Mikael Karlsson. Licensjakten på varg kommer att pågå så länge det finns djur kvar att skjuta inom den tillåtna kvoten 20 vargar, som längst till den 15 februari. Hittills har 16 vargar skjutits.

– Ju mer vi hör om jakten desto tristare blir det. Många jägare har förstås varit mycket varsamma men på andra håll har man aktivt riktat in sig på ledardjuren i flocken för att skada vargstammen extra mycket, säger Mikael Karlsson.

Protestbrevet till miljökommissionär Janez Potočnik finns på: https://naturskyddsforeningen.wufoo.com/forms/please-stop-the-hunting-of-wolves-in-sweden/

Källa: Svenska Naturskyddsföreningen