Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

2 500 ballonger ger Stockholms dramatiska högskola luft under vingarna

Det är ett stort ögonblick att släppa loss en nygammal skola i frihet, sa rektorn i sitt tal Foto: Regeringskansliet

– Kultur och konst ska inspirera, sa utbildningsminister och vice statsminister Jan Björklund när han måndagen den 7 mars invigde nybildade Stockholms dramatiska högskola. Med 2 500 biologiskt nedbrytbara ballonger släpptes en nygammal högskola ut i det fria. I sitt tal tackade Jan alla som bidragit till en framgångsrik sammanslagning.

Vid årsskiftet bildade Dramatiska institutet och Teaterhögskolan i Stockholm en ny gemensam högskola för utbildning och forskning, Stockholms dramatiska högskola. Den nybildade högskolan har utbildningsprogram för de flesta yrken i de konstnärligt skapande branscherna.

Måndagen den 7 mars invigdes Stockholms dramatiska högskola. Under två timmas öppet hus stod studenterna i fokus. Många intressenter kom till den nya högskolan för att se vad den hade att erbjuda. Studenterna bjöd besökarna på en rad aktiviteter, bland annat fick besökarna medverka i en improviserad tv-inspelad talkshow.

Kreativ korsbefruktning mellan utbildningarna

Högskolans rektor Bo-Erik Gyberg berättar i en intervju att det är högskolorna själva som har drivit på sammanslagningen.
– Skälen är av konstnärlig och pedagogisk art, säger han och betonar även studenternas möjligheter att redan under studietiden skapa nätverk.
– Det ger ett större handlingsutrymme i relation till arbetslivet. Studenter från skolans olika program möts i gemensamma projekt och arbetar i samma grupperingar som på arbetsmarknaden, menar Bo-Erik.

Även Anders Arre, som är teaterlärare på skolan, betonar nätverkens betydelse för studenterna.
– De kontaktytor som studenterna får genom sammanslagningen är en stor fördel, säger han.

Bland studenterna råder det dock delade meningar kring detta. En kvinnlig student som går tredje året på högskolan upplever att hon har fått ett stort kontaktnät. Däremot har nätverken inte upplevts på samma sätt av de studenter som går första året på skolan.

En nygammal skola ut i det fria

Efter en timmes öppet hus var det dags för alla besökare att samlas för en annorlunda upplyftande invigning. Strax vid ingången till skolan hängde ballonger i alla kulörer. Från en färgglad ballongprydd scen hälsade högskolans nytillträdde rektor Bo-Erik Gyberg alla välkomna.
– Det är ett stort ögonblick att släppa loss en nygammal skola i frihet och ge den luft under vingarna. Det är spännande att forma framtidens utbildning och forskning samt att bidra till konst och yrkesskicklighet, sa Bo-Erik.

Högskolans rektor Bo-Erik Gyberg tillsammans med studenter Foto: Regeringskansliet

Fortsätt prata om kvalitet

Därefter tog Studentkårens ordförande Alexandra Lindholm vid. Hon menar att den nya högskolan ger studenterna möjligheter att skapa i ett framtida kultursamhälle, men det krävs att man ligger steget före.

Innan högskolans styrelseordförande Kerstin Wigzell introducerar utbildningsminister och vice statsminister Jan Björklund tackar hon ministern och hans medarbetare för allt stöd för att skolan har bildats.
– Fortsätt prata om kvalitet i konstnärliga utbildningar, är ett budskap som Kerstin Wigzell skickar till Jan.

Forskning viktig i kreativa utbildningar

Jan Björklund betonade vikten av kultur i samhället, där Stockholms dramatiska högskola är ett viktigt bidrag.
– Regeringen har höjt anslagen kraftigt till de konstnärliga utbildningarna, sa Jan och betonade att de kreativa utbildningarna utgör en viktig del av det svenska utbildningsväsendet.

– Från ett internationellt perspektiv är Sverige unikt, sa Jan och berättade att till exempel forskarutbildning ingår vid svenska konstnärliga högskolor, vilket inte är fallet i övriga Europa, sa Jan.

Även högskolans rektor Bo-Erik Gyberg och skolans styrelseordförande Kerstin Wigzell hade tidigare i sina tal betonat forskningens betydelse för högskolorna.
– Det finns en potential för att bygga en starkare forskningsmiljö då det finns sex konstnärliga högskolor i Stockholm, menar Bo-Erik Gyberg.

Med rektorns ord ”Det är ett stort ögonblick att släppa loss en nygammal skola i frihet och ge den luft under vingarna” i minnet räknar publiken tillsammans med utbildningsminister Jan Björklund ner. Vid noll släpper alla sina ballonger som flyger iväg mot himlen och symboliserar att den nyinvigda Stockholms dramatiska högskola nu har fått luft under vingarna.

Om Stockholms dramatiska högskola

Stockholms dramatiska högskola (StDH) utbildar till ett stort antal yrken knutna till scenkonst, radio, film, tv och andra medier. Högskolan erbjuder kandidat-, magister- och masterutbildningar. Vid högskolan bedrivs även konstnärligt forsknings- och utvecklingsarbete. Med namnet Stockholm Academy of Dramatic Arts kommer skolan att få en mer internationell prägel. I höst startar även skådespelarprogrammet på svenskt teckenspråk som är den andra sitt slag.

Källa: Regeringskansliet