Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Spara pengar – bo i lågenergihus

Foto: Mynewsdesk.

Att bo i ett lågenergihus är bra om man vill slippa dyra elräkningar och samtidigt leva skonsamt mot miljön.

Villa Äntligen, det unika lågenergihus som just nu uppförs i Haninge, behöver bara 35 % av energinivån jämfört med en vanlig, svensk villa. Det visar konsultföretaget Tyréns uträkningar.

— Om människor bara tänkte långsiktigt i stället för kortsiktigt skulle vi ha många fler hus i världen med samma låga energinivå. Att bygga ett nytt hus handlar inte bara om investeringskostnader, säger Magnus Gustafsson, VD för Ortogonal.

Byggbranschen står inför en omställning. Trenden går mot lägre energianvändning, större andel förnyelsebar energi och högre kvalité på husen. Under 2011 väntas riksdagen besluta om nya byggregler, baserade på EU-direktivet om byggnaders energiprestanda, även kallat EPBD2.

Troligtvis kommer gränsen för energianvändning att halveras. Det innebär att en svensk villa maximalt får dra 55 kWh/kvm per år. I dag ligger gränsen på 110 kWh/kvm per år.

Villa Äntligen kommer enligt beräkningarna att ha en energianvändning på 38 kWh/kvm per år.

Huset får varmvatten tack vare solfångare och genom att elda i en vattenmantlad kakelugnskamin. Dessa värmer upp vatten i en ackumulatortank, vatten som sedan pumpas runt i huset och bidrar till uppvärmningen på flera sätt. Solceller står för elförsörjningen.

Källa: Ortogonal