Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kina blir världens största bankmarknad 2023

 

Pekings centrala affärsdistrikt Foto: Wikimedia

I finanskrisen efterdyningar revideras prognosen för banksektorns tillväxt. En ny undersökning från PwC visar att Kina förväntas gå om USA som världens största bankekonomi tjugo år tidigare än beräknat. Och hela E7-gruppens banktillgångar, med Kina och Indien i spetsen, överstiger G7-ländernas redan 2036 vilket är tio år tidigare än prognostiserat.

Tillväxtmarknadernas utveckling inom banksektorn har tagit rejäl fart. Redan 2023 passerar Kina USA som världens största bankekonomi. Indien går om Japan 2035. Storbritannien blir passerat av Indien 2030 och av Brasilien före 2050. Och den totala inhemska banktillgången i de s.k. E7-länderna dvs. Kina, Indien, Brasilien, Ryssland, Mexiko, Indonesien och Turkiet förväntas överstiga G7-ländernas redan 2036. Det är tio år tidigare än förväntat enligt PwC analys som presenteras i rapporten Banking in 2050.

– Den snabba utvecklingen är tydligt kopplad till den globala finanskrisen som i första hand drabbade de så kallade G7- länderna; USA, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien och Kanada. E7 har relativt sätt varit skyddade och effekterna av det sjunkande värdet på tillgångar har inte slagit lika hårt på de specifika marknaderna. Tillväxtländerna har därför ett bättre utgångsläge i takt med att den globala ekonomin stärks, säger André Wallenberg, partner och branschansvarig för bank- och kapitalmarknad på PwC Sverige.

– En fundamental förändring i världens ekonomier kommer att ske under arbetslivet för de som nu är i början av sin karriär med betydande konsekvenser för jobbskapande, språkinlärning och ekonomiska system. E7-ländernas BNP är för närvarande långt bakom deras kollegor i G7 men det är tydligt att de är ikapp om två årtionden och går om de kommande fyra årtiondena, kommenterar André Wallenberg

Tillväxtmarknaderna erbjuder en enorm potential bland annat genom sitt kundunderlag som är i stort behov av finansiella produkter. Och med befolkningsantal på över en miljard vardera är Kina och Indien avgörande för tillväxt inom banksektorn.

– Men trots att M&A potentialen är stor är den största utmaningen att E7 egentligen inte behöver G7 i termer av kapital, beslutsfattande eller kundunderlag. Så de industrialiserade länderna kan få det tufft att motivera inträden på de här marknaderna, avslutar André Wallenberg.

Årtal då E7-ekonomier går om G7 beträffande inhemska banktillgångar

Marknader Årtal enligt 2011-års analys Årtal enligt 2007-års analys
E7 går om G7 2036 2046
Kina går om USA 2023 2043
Indien går om Japan 2033 2041
Brasilien går om Italien 2045 2050
Ryssland går om Italien 2039 2047
Mexiko går om in Italien 2048 2038
Turkiet går om Kanada 2045 2050

Om undersökningen
Undersökningen baseras på en BNP-prognos, inhemska bankprognoser och prognoser för banklönsamhet. Underlaget bygger på antaganden om att länderna fortsatt tillämpar tillväxtvänliga strategier och att inga händelser inträffar som påverkar tillväxten permanent .

Källa: PwC

Fakta om PwC:
PwC Sverige är marknadsledande inom revision, redovisning, skatt och affärsrådgivning med 3 700 medarbetare på 130 kontor runt om i landet. Med erfarenhet och unik branschkunskap utvecklar vi värden för våra 60 000 kunder vilka utgörs av globala företag, svenska storföretag och organisationer, mindre och medelstora, främst lokala företag samt den offentliga sektorn.

PwC Sverige drivs som en självständig och oberoende juridisk enhet. Vi ingår i det globala nätverket PwC som är världens största nätverk inom revision, skatte- och affärsrådgivning. Vi delar våra kunskaper, erfarenheter och lösningar med 161 000 medarbetare i 154 länder för att utveckla nya perspektiv och praktiska råd. Se pwc.com/se för mer information.