Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Filmfesivalen junior

Foto: Vendela Drammeh

För elfte året i rad har den här veckan,  har Stockholms filmfestival junior visningar som riktar sig till de mellan 6-16 år. Barn och unga har gjort sina egna 1-minuters-filmer med tema: En grönare värld. De som är med i 1-minuters-tävlingen kan vinna Arlapriset och även en filmkamera. Men på festivalen finns det framförallt långfilmer från hela världen.

En av Norges nya storsatsningar, Yohan, visades på festivalen. Den handlar om utvandringen från Norge till USA för ca 100 år sedan. Jag var där för att intervjua Robin Daniel, han som har huvudrollen. Han är bosatt i Norge. Hans familj består av mamma, pappa och tre bröder.

Han är idag 16 år, men det var vid 13 års ålder på julafton som han fick veta att han blivit antagen att spela den unga Yohan. Filmen tog tre år att spela in och det filmades mest på somrarna. Han fick stå både framför och bakom kameran och lära sig mycket då han var med alla filmdagar. Han fick privata lärare som anpassades så han skulle hinna med både undervisning och skådespel.

Hur fick du rollen?

-Vi hade en pjäs i skolan där vi fick reklam om en audition för filmen, så flera från skolan och jag sökte. Det var över 400 personer som sökte, c:a tre veckor efter auditionen fick jag veta att jag fått rollen.

Har du någon tidigare erfarenhet av skådespeleri?

-Ja det var i skolpjäsen, där jag spelade korvgubbe.

Har du några fler filmer på gång?

-Ja, Yohan 2 kommer, sen har jag fått ett annat erbjudande.

Hur känns det att ha varit med i Norges dyraste familjefilm?

-Jo det känns häftigt, jag är nöjd med resultatet.

Det var inte bara Robin som var med i filmen. Hans mamma, pappa, lillebror och en hel del från hans egen skola var med. Över 100 biroller, 400-500 statister och ca 200 djur. Två kända ansikten är med: bl.a. Carola och Alexander Ryback. Filmen kommer att ges ut i 30 länder och är inspelad i både Norge och Californien. Regissören är Grete Salomonsen.

Av: Vendela Drammeh