Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Scania satsar i Indien

Shoppinggata i Bangalore Foto: Wikimedia

Scania planerar att inom det närmaste året investera cirka 200 miljoner kronor i en industriell anläggning i Bangalore. Scania Regional Product Centre, India blir också blir centrum för bolagets kommersiella verksamhet i landet. Scania satsar på att inom en femårsperiod sälja cirka 2 000 lastbilar, 1 000 bussar och 1 500 motorer om året på den indiska marknaden.

Anläggningen uppförs i ett industriområde 40 km öster om delstaten Karnatakas huvudstad Bangalore i södra Indien. Produktionen beräknas starta i början av 2013. På sikt beräknas närmare 800 personer att sysselsättas vid anläggningen.

Den industriella verksamheten ska bestå av slutmontering av lastbils- och busschassier samt påbyggnad och utrustning av kompletta fordon. På samma tomt uppförs även huvudkontoret för Scanias indiska bolag med tillhörande serviceverkstad samt ett centrallager för reservdelar.

− Tillverkningen av kompletta fordon lokalt i landet innebär vi kan förkorta ledtiderna ytterligare och bredda vårt produktutbud. Med ett reservdelslager i landet förbättras också vår service till kunderna, säger Henrik Fagrenius, vd för Scania Commercial Vehicles India.

Anläggningen i Bangalore är Scanias sjunde Regional Product Centre. Övriga finns i Ryssland, Dubai, Sydafrika, Malaysia, Thailand och Taiwan.

Scania har varit representerat på den indiska marknaden sedan 2007, då ett samarbete inleddes med Larsen & Toubro (L&T). L&T har framgångsrikt etablerat Scanias lastbilar och tjänster och utvecklat ett nära partnerskap med kunder inom gruvindustrin. L&T har idag omkring tiotalet Scania-serviceverkstäder i anslutning till olika gruvor i landet.

Under 2011 bildade Scania bolaget Scania Commercial Vehicles India i syfte att öka närvaron genom försäljning till ytterligare segment av den indiska marknaden för kommersiella fordon.

− Det finns en ökande efterfrågan på fordon och motorer av den kvalitet och prestanda som Scania levererar tillsammans med tjänster som garanterar kunderna hög tillgänglighet och låga driftskostnader. Vi satsar på att bredda vårt befintliga utbud av lastbilar till gruvindustrin men även inom andra delar av anläggnings­segmentet, liksom lastbilar för tunga specialtransporter på väg. Inom bussegmentet ser vi en möjlighet till försäljning av bussar både för stadstrafik och långväga linjetrafik, säger Henrik Fagrenius.

Källa: Scania