Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svenskt Näringsliv: Ett dråpslag för Sverige som forskningsnation

Foto: Wikimedia

– Beskedet att Astra Zeneca lägger ner sin forskningsenhet i Södertälje kommer som en kalldusch och är ett dråpslag för Sverige som forskningsnation. Men det kan inte uppfattas som oväntat. Att Sverige får det allt tuffare att konkurrera om forskningsintensiv verksamhet är ingen nyhet. Varningsklockorna har ringt länge, säger Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation på Svenskt Näringsliv.

– Det finns en myt i svensk debatt om att Sverige visserligen inte längre kan konkurrera om de mindre kvalificerade jobben men att landet fortfarande står starkt när det gäller kunskapsintensiv verksamhet. Men det är ingenting annat än just en myt. Det framgick när Astra Zeneca för något år sedan lade ner sin verksamhet i Lund. Och det visas med all önskvärd tydlighet nu.

– Den globala konkurrensen är tuff. Och det är med kunskap vi konkurrerar. Nu krävs att politikerna agerar. En resultatfokuserad forskningspolitik, stärkt samverkan mellan akademi och näringsliv, lägre skatter för att attrahera högkvalificerad arbetskraft i form av exempelvis avskaffad värnskatt, reformer för att stimulera forskning i Sverige genom skatterabatt för FoU-verksamhet och justerade kapitalskatter är några av de åtgärder som krävs. Det är allvar nu. Sveriges framtid som kunskaps-, företagar- och välfärdsnation står på spel, säger Tobias Krantz.

Källa: Svenskt Näringsliv