Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Løseths besked till Hatt: 85 procent av Vattenfalls kärnkraftsproduktion i drift

Foto: Wikimedia

Energiminister Anna-Karin Hatt och Vattenfalls VD och koncernchef Øystein Løseth träffades idag måndag den 6 februari. De diskuterade energifrågor och speciellt den svenska kärnkraften.

– Vattenfall har självklart ett intresse av att alla våra kärnkraftverk är i drift. Samtidigt går säkerheten före allt. Mitt besked till ministern är att vi gör allt vi kan för att våra kärnkraftverk ska leverera el till hundra procent. Idag går sex av våra sju reaktorer i Sverige vilket motsvarar cirka 85 procent av vår kärnkraftsproduktion och snart startar vi även Ringhals 2, säger Øystein Løseth.

Förutom Ringhals 2 har alla Vattenfalls reaktorer varit i drift under vintern sedan de ordinarie revisioner-na avslutats. Forsmark 3 har varit avstängd för reparation några dagar men är sedan i fredags åter i pro-duktion.

Ringhals 1 körs idag med reducerad effekt (72 procent). Reaktorn kommer att gå ner för ett planerat stopp i cirka 14 dagar; avställningen av Ringhals 1 kommer att synkroniseras med återstarten av Ringhals 2. Ringhals 2 har varit avstängd efter en brand i en dammsugare i reaktorinneslutningen i maj 2011.

– Det som inträffat i Ringhals 2 är inte acceptabelt. Ringhals har lärt sig av vad som hänt. Jag har förtro-ende för det nya team som är på plats och är säker på att de kommer se till att förbättra tillgängligheten för reaktorerna i Ringhals, säger Øystein Løseth.

Anna-Karin Hatt och Øystein Løseth diskuterade också elpriserna:

– Vattenfall sätter inte priset på el, det görs via elbörsen Nordpool. De senaste dagarnas kalla väder har medverkat till höjda priser. Cirka 75 procent av Vattenfalls nära en miljon kunder i Sverige har fast pris-avtal och påverkas inte av upp- och nedgångar i elpriset, säger Øystein Løseth.

Sedan 2004 har Vattenfall initierat det största moderniseringsprogram i svensk kärnkraft sedan den byggdes. Fram till 2015 ska 50 miljarder kronor investeras för att bland annat förlänga livslängden på reaktorerna men också öka kapaciteten. Hittills har cirka hälften av investeringen gjorts.

Källa: Vattenfall