Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Det svenska julbordet är räddat

Foto: Wikimedia

Ett nytt regelverk för handelsförmåner börjar gälla i EU från den 1 januari 2013. Totalt sett omfattas 25 tullkvoter. Dessa kvoter innebär att en viss vara under en viss period, i detta fall 2013-2015, kan importeras till EU utan tull eller med nedsatt tull. Det nya regelverket underlättar importen bland annat när det gäller räkor, sill och rom.

Den svenska livsmedelsindustrin behöver en säker och förutsägbar tillgång på råvaror för att kunna tillverka de produkter som konsumenterna efterfrågar. Regleringen av handelsförmåner för bland annat räkor, sill och rom slutar gälla vid årsskiftet 2012/13 och EU har därför förhandlat fram ett nytt regelverk under året. I förhandlingarna har Sverige aktivt verkat för att svenska producenters och konsumenters intressen ska tillgodoses.

Utökade kvoter för räkor och sill

I det nya regelverket har importkvoterna för räkor och sill ökat med femtio procent och kvoter för fiskrom har fastställts på nivåer som bör fylla branschens behov.

– Vi är mycket nöjda med resultatet av förhandlingarna eftersom de i stort sett är i linje med svenska önskemål. En konkurrenskraftig fiskberedningsindustri gynnar sysselsättningen i kustnära samhällen, säger Camilla Burman på Jordbruksverket.

Källa: Jordbruksverket