Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hot spot: Cape Town Stories

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

 

Denna månad riktar vi hot spoten på Röda korsets filmutbildning som visar dokumentärer gjorda i Sydafrika.

Hot spot är Lavas filmserie för unga filmare, en torsdagkväll i månaden under våren.
Denna månad: Cape Town Stories
Fyra unika filmer om Kapstaden producerade av kursdeltagarna på Röda korsets ettåriga folkhögskoleutbildning visas som ”Cape Town Stories”. Syftet var att skildra Kapstaden utifrån vad deltagarna har ansett varit intressant och relevant för att ge en bild av Sydafrika.
Kl 14.00 ”Life Like a Rhythm”, av Victor J Bloom, Vanessa Väisänen, Louise Edman
The Movement är en rörelse där olika artister delar med sig av sina talanger. I kapstaden möter vi personer med olika bakgrunder, ålder och vi får lära oss om vad som binder dem samman. The Movement är en plattform för både nybörjare och mer erfarna att visa upp vad de kan inom konst, design och musik.
Kl 15.00 ”Microcosmos of South Africa – en dokumentärfilm”, av Sandra Virsand, Ylva Tykeson.
Med förskolans lekgård som utgångspunkt skildras många delar av det Sydafrikanska samhället; betydelsen av ras; synen på alternativa familjekonstellationer och pedagogik som metod för att förbättra framtiden för ett segregerat land. Vi får ta del av både personal och föräldrars förhoppningar på det framtida Sydafrika.
Kl 16.00 ”The Sky is The Limit”, av Emelie Lönnerheden, Matilda Ronnås, Elsa Glemme.

Vi befinner oss i somriga Kapstaden där får vi möta en grupp ungdomar som gör allt för att leva ut sin dröm och ta en plats på teaterscenen. Ungdomarna är kritiska mot universiteten som genom sina höga avgifter hindrar en majoritet av invånarna från studier på högre nivå. De har hittat en teaterskola som de har råd med och som står för deras värderingar. I en miljö fylld med alkoholism, droger och våld har de funnit sin egen väg genom sin glöd och passion för teatern. De visar att ingenting är omöjligt och de låter oss se drömmen leva.

Kl 17.00 ”Rent spel”, av Hanna Turlock, Frida Strömberg, Emelie Bolldén
I juni 2010 hålls fotbolls-VM i Sydafrika, svenska facket svarar med att skicka ner sex stycken volontärer från Byggnad, Elektrikerna och Målarförbundet. De ska tillsammans med tolv sydafrikanska lärlingar renovera en folkhögskola för att utbyta kunskap och erfarenheter samtidigt som ett bestående projekt växer fram.
Vill du visa din film? Lava samlar nu aktivt in film och erbjuder att visa den på vita duken, i Klarabiografen på Kulturhuset. Kortfilm, dokumentär, musikvideo och animation. Allt från superprofessionellt filmat på 16mm-filmkameror till experimentella och spontana filmer tagna med budgetkameror. Vill man vara med ska man kontakta Lava-producenten Carl Amnert.

Sedan är alla med intresse för framtidens film välkomna till serien ”Hot spot” då vi kommer visa den film som kommit in. En torsdag

Källa:Kulturhuset