Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Undersökning av cafékedjorna: Espresso House sämst på ekologiskt

kaffekopp_0
Foto: Naturskyddsföreningen

Svenskarna är ett av världens mest kaffedrickande folk, som älskar att fika. Idag presenterade White Guide sin lista över Sveriges bästa caféer. Naturskyddsföreningen vill också hjälpa konsumenterna att hitta rätt bland caféerna. Vi har granskat de sex största cafékedjornas utbud av ekologiskt. Resultatet visar att Sveriges största cafékedja Espresso House är i särklass sämst på att erbjuda ekologiskt, medan Barista och Condeco hamnar i topp.

Svenskar utgör bara en dryg promille av världens befolkning, men dricker en procent av den globala kaffeproduktionen, eller drygt 1000 koppar per år och person. Fika har nästan blivit en folksport och utbudet av kaféer är stort. Men vilket kaffe vi väljer att dricka när vi fikar påverkar djur, natur och livet för 200 000 människor som arbetar i kaffeodlingarna. Därför har Naturskyddsföreningen granskat de största cafékedjornas utbud av ekologiskt kaffe och fika.

– Ekologiskt kaffe är det enda kaffe som man kan vara säker på odlats utan kemiska bekämpningsmedel. Väljer du detta så läcker det inte ut några miljögifter i vattendragen. Då slipper också odlarna och lantarbetarna utsättas för hälsorisker och du själv minskar mängden kemikalier i din kropp, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Så här gjordes Naturskyddsföreningens undersökning
De sex största kafékedjorna i Sverige ingår i undersökningen: Espresso House, Wayne’s Coffee, Coffeehouse by George, Barista, Starbucks och Condeco. Storleken på kafékedjorna uppskattades genom antalet caféer kedjorna har i drift totalt i Sverige.

Med ekologiskt avses produkter som är KRAV-märkta eller märkta med EU-lövet enligt EU:s regler för ekologiskt. Informationen har samlats in genom telefon – och mailintervjuer med representanter från kafékedjorna. Intervjuerna har baserats på ett frågeformulär. Intervjuerna har kompletterats med undersökningar av kafékedjornas webbsidor och stickprov på kaféerna.

Delad första plats: På Barista och Condeco kan du eko-fika
Båda cafékedjorna serverar endast ekologiskt kaffe och mjölk. De erbjuder också annan ekologisk fika. Exempelvis har Barista över 100 ekologiska produkter och Condeco bakar själv  Sveriges enda dubbelcertifierade chokladmuffins (både ekologiskt och Fairtrade). Båda kafékedjorna har överlag ett väl utvecklat hållbarhetstänkt.

Källa: Naturskyddsföreningen