Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rekordsommar för fjällgässen

Fjällgäss. Foto: John Söderlindh.
Fjällgäss. Foto: John Söderlindh.

Aldrig tidigare har så många fjällgäss kläckts på Nordens Ark som i vår, 65 små gässlingar blev det till slut. Gässlingar som nu flyttat upp till Lappland där de släppts ut i det vilda. Tanken är att de ska komma att ingå i de vilda fjällgässflockarna och följa dem när det är dags att flytta söderut.

Årsungarna sätts ut i små grupper där även två av fjolårets ungar ingår, allt som allt släpptes 86 fjällgäss födda på Nordens Ark och på Jägareförbundets avelsanläggning Öster Malma ut. De äldre fåglarna fungerar lite som vakter och tar hand om de yngre fåglarna.

I år har också sex gäss försetts med gpssändare, en liten ”ryggsäck” som inte stör fågeln och som gör att vi till hösten kommer kunna följa deras flytt söderut via satellitlänk.

Fjällgässen släpps långt ut i den Lappländska vildmarken. Dit går inga vägar och enda sättet att transportera dit fåglarna är med helikopter och Fjällflygarna bistår med transporten, en hjälp som är ovärderlig för arbetet med att rädda fjällgåsen kvar i Sverige.

Det första beviset på att projektet kommer att lyckas fick vi i år när en fjällgåshane som släpptes ut 2013 häckade med en vildfödd hona i en liten fjällsjö i Lappland. Paret sågs i början av juli med tre ungar.

Fakta om Projekt Fjällgås

Projekt Fjällgås bedriver sin verksamhet med målet att det ska finnas en livskraftig fjällgåspopulation i Sverige. Projektets arbete har pågått sedan 1970-talet och har lagt störst fokus på utsättning av uppfödda fåglar för att förstärka den vilda restpopulationen. Sedan 2011 ingår huvuddelen av Projektets verksamhet i det svenska Åtgärdsprogrammet för fjällgås. Huvudman är Svenska Jägareförbundet och tillsammans med Nordens Ark drivs projektet med anslag från det svenska Åtgärdsprogrammet och bidrag från Svenska PostkodLotteriet, Fondation Segré samt stiftelser och andra organisationer.

 

Källa: Stiftelsen Nordens Ark.