Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Västanå Teater får Sunne att blomma

västanå
BerättarLadan, där Nya Västanå Teater spelar sina sommaruppsättningar. Foto: Wikimedia

Sommaren går mot sitt slut och det gör även årets föreställning Löwensköldska Ringen på Västanå Teater
vid Rottneros Park i Sunne. Verksamheten på teatern däremot är lång ifrån slut, snarare tvärt om. Under det senaste året har Västanå Teater utökat sin verksamhet
med Unga Västanå, Västanå Folk Festival och ett samarbete med Karlstads universitet. Verksamheten växer så det knakar och teatern visar sig vara en stark spelare för Sunne kommun.

På Midsommardagen hade Löwensköldska Ringen premiär på Västanå Teater och den 4 september spelas sista föreställningen, hela 53 föreställningar har spelats för utsålda hus. Räknar man samman publiken kommer 27 000 personer ha sett föreställningen i berättarladan, Publikrekord!

Mer än hälften av publiken är tillrest från övriga Sverige och Norge. Och gör man ett räkneexempel av detta så visar det att varje person i publiken spenderar ca 2 000kr i Sunne i samband med sitt teaterbesök. Sammantaget ger det ca 54 000 000kr till näringar i Sunne, Fryksdalen och Värmland som t.ex. hotell, restauranger. Butiker och biluthyrningsföretag.

Under det senaste året har Västanå tagit steget att vidareutveckla sin verksamhet i flera riktningar. Berättarladan, vid
”Löwens långa sjö” som Selma Lagerlöf kallad Fryken, är under ombyggnad och hyser nu två scener och möjligheter för en året om verksamhet. 2016 startades Unga Västanå, en helt ny barn- och ungdomsverksamhet som med stöd av Allmänna Arvsfonden kommer driva konstnärlig verksamhet för barn och unga i åldrarna 8-18 år i Västanås konstnärliga tradition.
Ytterligare ett nytt ben i verksamheten är Västanå Folk Festival som ägde rum 1 -2 augusti. 2 dagar med 14 konserter och föreställningar och ett 40-tal artister, planen är att festivalen blir ett årligt återkommande inslag. För Västanå Teater har alltid kontakten och intresset för sin publik varit av största betydelse och Unga Västanå och Västanå Folk Festival ger nya möjligheter att möta sin publik och bjuda in dem i verksamheten på helt nya sätt.
Sist men inte minst inleddes 2015 ett samarbete mellan Västanå Teater och Karlstads universitet, ett möte mellan konst och vetenskap med avstamp i Västanås föreställningar och berättartradition.

Västanå Teater har djupa rötter i Sunne och ser sig som mer än bara en teater. En stark drivkraft och vilja för hela verksamheten är att ta ansvar och ge något tillbaka till en bygd som man är en del av.

Västanå Teater
Västanå Teater bildades 1972 och är sedan 2009 regionteater i Värmland. Leif Stinnerbom är teaterchef och konstnärlig ledare sedan 1990. Teatern fick sitt stora publika genombrott när verksamheten i Berättarladan i Sunne inleddes 1999.

Västanå Teater har en unik profil, med den folkliga kulturen som grund: berättarkonsten, musiken och dansen. Det värmländska kulturarvet bevaras, förnyas och når en bred publik genom uppsättningarna. Teatern har inte minst hämtat kraft och inspiration ur Selma Lagerlöfs verk.

Källa: Västanå Teater.