Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Polisen reviderar sin trafikstrategi

Valhallavagen_20011011_001
Foto: Wikimedia

Ökat fokus på hastighet och nykterhet i trafiken är några av punkterna i inriktningen för polisens kommande trafikstrategi.

Just nu pågår MHF:s seminarium om trafiksäkerhet i Tylösand. Där får deltagarna en första presentation av inriktningen för polisens trafiksäkerhetsarbete.

– För hög hastighet och onyktra förare på vägarna är de faktorerna som står bakom flest trafikolyckor med döda och allvarligt skadade. Därför är det framför allt det vi ska prioritera i vårt trafiksäkerhetsarbete, säger Lena Tysk, polisområdeschef i Västmanland.

När polisen planerar sina nykterhetskontroller ska de genomföras utifrån de lokala förutsättningarna och genomföras på de platser och tider det finns chans att förhindra påverkade förare från att köra.

– Det allra bästa är om vi hinner stoppa en berusad förare från att sätta sig bakom ratten, men i de fall vi påträffar en onykter förare ska vi förmedla kontakt med beroendevården genom det samarbete vi har med andra samhällsaktörer.

Redan vid relativt små hastighetsöverträdelser påverkas trafiksäkerheten:

– Det är många som ständigt kör lite för fort på 70- 80- 90- vägar. De står bakom en större andel av olycksstatistiken än de i sammanhanget ganska så få som kör mycket för fort. Därför ska vi inom polisen arbeta för att medelhastigheten sänks på vägarna och alltid tillämpa låg toleransnivå vid rapportering.

Dessutom ska polisen arbeta förebyggande genom att vara ute längs vägarna, både med manuella och automatiska kontroller. Polisens synlighet gör förare medvetna om risken att bli upptäckta.

I och med att de tidigare länsmyndigheterna har ombildats till en polis har den tidigare trafikstrategin reviderats. Polisregionerna har tidigare fått tillfälle att kommentera strategin, nu ska arbetstagarorganisationerna ska ge sina synpunkter på innehållet innan den beslutas. Förutom de prioriterade områdena, hastighet och nykterhet ska polisen arbeta med trafiksäkerhetsarbete, trygghetsskapande arbete, yrkestrafik och brott på väg.

Nyhet från

Polisen