Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vägus bjuder på Crash Course

Vägus spelar musik för olika klasser och elever . Foto: Kultur i Väst .
Vägus gör skolkonserter . Foto: Kultur i Väst .

På söndag åker Sveriges roligaste symfoniorkester på turné igen! Västra Götalands ungdomssymfoniker Vägus ger skolkonserter och offentliga konserter 2–5 oktober i Vara, Skara och Lidköping.

I höstens föreställning Crash Course ger dig Vägus allt du vill veta om orkestern men aldrig vågat fråga! I en sprillans ny version av Benjamin Brittens kanske mest kända och älskade orkesterverk The Young Person’s Guide to the Orchestra från 1946 får du inblick i de innersta hemligheterna. Vad finns det till exempel för likhet mellan ett valthorn och en trädgårdsslang? Och vem i orkestern kan spela den allra högsta tonen?

I andra delen av konserten spelas Brahms Symfoni nr 1 i c-moll. Johannes Brahms är i tjugoårsåldern när han hör Beethovens nionde symfoni första gången. Snart börjar han skissa på en egen symfoni, men som ung och självkritisk kompositör dröjer det över två decennier innan den uruppförs 1876. Den blir omedelbart en publikfavorit – och kallas halvt på skämt ”Beethovens tia”. Både för att sista satsens vackra melodi liknar Ode till glädjen ur Beethovens nia, men också för att Brahms nu visat att han är en kompositör i klass med den store mästaren.

Dirigent: Simon Phipps och Andreas Eriksson Hjort
Regissör: Charlotta Sairio

KONSERTER
VARA Konserthus sön 2 okt 18.00
Arr: Vara Konserthus

LIDKÖPING Idrottens Hus tis 4 okt 19.00
Arr: Lidköpings Konsertförening

SKÖVDE Stadsteatern ons 5 okt 19.00
Arr: Skövde Kommun

Vägus ger även skolkonserter dagtid, i Vara den 3 oktober, och i Lidköping och Skövde på respektive konsertdag.

I samarbete med Vara Konserthus och RUM, Riksförbundet Unga Musikanter

Källa: Kultur i Väst.