javplatform

Miljösmart hinder med i EM

Inlagd av on Aug 17th, 2017 Sparad i Sport. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Foto: Göteborgs universitet

Ett miljösmart hinder, som utvecklats av forskare vid Göteborgs universitet, kommer att vara på plats nu i slutet av augusti under EM i ridsport i Göteborg.

– Designen på hindret ska förmedla ett budskap om vikten av hållbar utveckling och miljömässigt tänkande. Den ska också spegla vad hindret är tillverkat av och därför har till exempel infångarna designats som en tidningslöpsedel, säger Maria Sundin, astrofysiker och forskare vid Göteborgs universitet.  

Tävling för miljövänligt hinder

Det miljövänliga hindret är en följd av den tävling om ett miljösmart hinder, som utlystes i våras inför Gothenburg Horse Show 2017. Juryn, som bestod av representanter från GotEvent, Svenska Ridsportförbundet och Lövsta Future Challenge, fastnade för hindret Ecoestrian.

Idén till hindret kommer från en grupp av fyra seniora forskare från naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet; Ingrid Martins Holmberg, Kristina Snuttan Sundell, Maria Sundin och Angela Wulff, alla med ett starkt hästintresse. Till gruppen knöts snabbt ytterligare två personer från Göteborgs universitet, Arja Källbom, kulturvård och Carl-Johan Skogh, HDK, med olika kompetens inom material, färg, design och konsthantverk, som kom att spela stor roll för skapandet av hindret.

Hindret användes under Gothenburg Horse Show 2017.

Hindret har nu vidareutvecklats

Projektet har sedan vidareutvecklats och nu finns ett nytt hinder framtaget med ny design och med nya material.

– Materialet i den här hinderversionen är återvunnen textil och papp, säger Maria Sundin som är projektledare i arbetsgruppen Ecoestrian vid Göteborgs universitet.

Det nya hindret har tagits fram i samarbete mellan Maria Sundin och Ecoestrian-teamet vid Göteborgs universitet, SWT Development, Lövsta Future Challenge, Svenska Ridsportförbundet och Got Event AB.

Det miljösmarta hindret kommer att användas under Longines EM i ridsport i Göteborg i Göteborg den 21-27 augusti och även under Gothenburg Horse Show 2018.

Projektet med Ecoestrianhindret har också bidragit till att ett projekt inom materialforskning med inriktning mot miljövänliga biokompositer som samfinansieras av Göteborgs universitet och Chalmers Sport & Teknologi startar i höst.  

Källa: Göteborgs universitet

Kommentarer är avstängda