Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hampus Ahrén ledde Sverige till seger mot Tjeckien

Återigen började Sverige matchen lite trevande. Men efter två perioder där Tjeckien vart mer desperata än Sverige så kom ett nytt Sverige in på banan i tredje perioden och vann den med 4-2 och matchen med 6-5.

Sverige började lite nervöst även idag, efter 6 minuter när Tjeckien fick en kontring, kommer 2 mot 1 och gör mål. 7.19 åkte Sverige på en utvisning, Patrik Gustavsson, hårt spel. 8.58 får Tjeckiens lagkapten Josef Juha bollen på högerkanten och trampar in och gör mål. Bara 13 sekunder senare replikerade Sverige då Michael Jansson stod påpassligt på mål och petade in bollen efter Oliver Liedbergs skott. 11:52 blev Tjeckien tilldömda en straff efter spel i målgården, efter en missad straff så blev det numerärt underläge för Sverige igen. Sverige klarade av det numerära underläget med bravur, de kunde till och med hålla i boll i en stor del av utvisningen.

– Idag var det en helt ny utmaning. Igår var det ärkerivalerna Finland och då är tändningen helt självklar på ett helt annat sätt. Nu möter vi ett Tjeckien som är ganska desperata och har mycket energi i sitt och lag och de är väldigt gifitga i sitt omställningsspel, säger Förbundskapten Markus Puskala.

Andra perioden började i högt tempo och lagen bytte chanser med varandra. Efter 3 minuter fick Tjeckien in sitt tredje mål. 8.53 blåste domaren straff efter en spelvändning där Oliver Liedberg kommer fri mot mål. Tjeckiens målvakt räddade och numerärt överläge följde för Sverige. När det var 29 sekunder kvar av utvisningen åkte Tjeckien på ytterligare en utvisning och Sverige fick således 29 sekunder 5 mot 3. Tjeckien klarade av 5 mot 3. Men i 5 mot 4 som följde så visade Sveriges lagkapten William Westerdahl vägen då han smällde upp bollen i nättaket från sin pointposition.

Inför sista perioden ligger Sverige under med 2-3 och i omklädningsrummet kommer de överens om vad som behöver förändras.

– Vi försöker enas om vad vi ska göra i sista delen av matchen. Vi var inte riktigt där i första och andra perioden. Vi hade för dåligt tempo, täckte för lite skott och hade för lite energi. Så inför tredje sa vi att nu får vi skärpa till det här ordentligt och göra det vi ska och det vi är överens om. Då blev det bättre, bolltempot kom upp och vi började spela runt bollen ordentligt, säger Förbundskapten Markus Puskala.

Sverige öppnade starkt i tredje perioden och efter 2:02 hade man hämtat upp 2-3 till 5-3. 3-3 kom på straff då en av gårdagens straffstjärnor kliver fram igen, Hampus Ahrén.

– Jag gjorde samma variant idag som igår, den verkar funka, säger Hampus Ahrén om sin straff.

4-3 kom efter 1.04 då Kevin Rigogiannis gjorde mål på pass av Linus Hellkvist och 5-3 var det återigen Hampus Ahrén som klev in från högerkanten och lyfter in bollen över målvaktens ben i bortre. Det var en händelserik period och efter 4.05 blir Patrik Gustavsson utvisad i två minuter. 4.44 gjorde Tjeckien 5-4. Efter en fin räddning av målvakten Simon Olofsson fick Martin Rezac slå in bollen på volley. 6.56 blev Sverige återigen en man kort. Sverige klarade återigen av ett numerärt underläge och Albin Hedstål var bara centimeter från att utöka ledningen då han sprang ifrån tjeckerna och fick iväg ett fint backhandskott. Sverige utökade sin ledning ytterligare efter att Hampus Ahrén vände bort sin spelare vid sargen och serverade Oliver Liedberg som gjorde mål från en väldigt snäv vinkel. Tjeckien tog time out och tog ut målvakten för spel 6 mot 5. Efter 6 mot 5 i ca 4 minuter reducerade Tjeckien till 6-5. Sverige klarade dock trycket de två sista minuterna och vinner med 6-5.

Matchens lirare Hampus Ahrén summerar matchen.

– Det är jätteskönt att vinna. Vi fick en lite tuff start men jag tycker vi tuggar oss in i matchen och vinner rättvist. I tredje perioden får vi bättre tryck än i första och andra, där vi är lite tröga. Tredje perioden tar vi med oss till matchen imorgon.

Sveriges U19-herrar spelar den sista matchen i morgon klockan 10.00 mot hemmanationen Schweiz. Den matchen går att följa live på http://www.swissunihockey.ch/de/nla-nlb/swissunihockeytv/