Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Virtuose Roland Pöntinen spelar Bartóks ”omöjliga” pianokonsert

Foto: Gävle Konserthus

På fredag gästas Gävle Symfoniorkester av Roland Pöntinen, en av Sveriges absolut främsta pianister. Pöntinen är berömd för sin extrema virtuositet och därför är det också naturligt att det är just han som tar sig an Béla Bartóks erkänt svårbemästrade andra pianokonsert. Chefdirigent Jaime Martín leder konserten som inleds med Hubert Parrys hyllning Elegy for Brahms och avslutas med Brahms första pianokvartett som Arnold Schönberg arrangerat och utvecklat till ett storskaligt orkesterverk.

Gävle Symfoniorkester
Chefdirigent Jaime Martin
Roland Pöntinen, piano

Parry Elegy for Brahms
Bartók Pianokonsert nr 2
Brahms Pianokvartett nr 1 (Arr: A Schönberg)

Roland Pöntinen har en speciell relation till Bartóks andra pianokonsert. När han gjorde sin första konsert med Radiosymfonikerna 1983, under ledning av Jukka-Pekka Saraste, var det just den pianokonserten som han spelade. Debuten lovordades av bl.a. recensenten Leif Aare och innebar en ordentlig katapultskjuts i Pöntinens karriär. Idag räknas Roland Pöntinen som en av Sveriges i särklass främsta pianister.

Roland Pöntinen debuterade redan som sjuttonåring med Kungliga Filharmonikerna och har sedan dess framträtt med många av de mest betydande orkestrarna över hela världen, som Los Angeles Philharmonic i Hollywood Bowl, Philharmonia Orchestra på Théâtre du Châtelet i Paris, Royal Festival Hall i London och framträdanden vid The Proms i Royal Albert Hall.

Béla Bartók var, liksom Pöntinen, en mycket virtuos pianist och hade studerat vid Liszt-akademien i Budapest för István Thomam, som i sin tur hade varit elev till Franz Liszt. Bartók medgav att konserten var svårspelad, men han visste att den inte var omöjlig, för han var själv solist vid uruppförandet. De tekniska och musikaliska utmaningarna ger också hög konstnärlig utdelning.

Källa: Gävle Konserthus