Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Djurgårdens IF är Allsvenskans vinnare i att kombinera ekonomi och sportsliga framgångar

By Patrik Nylin

Revisions- och rådgivningsföretaget EY har tittat närmare på de allsvenska klubbarnas ekonomi för att hitta samband mellan framgångar på planen och ekonomiska förutsättningar. Klubbarnas resultat, egna kapital och soliditet för 2016 har analyserats. Bäst resultat har Djurgårdens IF och tilldelas EY:s utmärkelse.

Fotboll är en av Sveriges största publiksporter. Många elitföreningar i Allsvenskan driver delar av sina verksamheter via ett eller fler aktiebolag. Klubbarna måste ofta ta stora finansiella risker samtidigt som de ska uppfylla verksamheternas ideella mål. EY analyserar årligen ekonomin i Fotbollsallsvenskans klubbar och delar ut pris till den klubb som presterat bäst sett till idrottsliga framgångar och ekonomiska förutsättningar.

Juryns motivering till Sports Business Services Stora Pris 2017

– Djurgårdens IF har lyckats nå såväl sportsliga som ekonomiska framgångar. En enastående skicklighet när det gäller att scouta fram guldkorn och sätta ihop en spelartrupp kombinerat med förmågan att ”hålla i slantarna” har varit ett vinnande koncept. Djurgårdens IF är helt enkelt laget som är bra både på kontoret och fotbollsplanen, säger Mikael Bergsten, partner och auktoriserad redovisningskonsult på EY samt medförfattare till rapporten.

Djurgårdens IF fick på onsdag den 15 november ta emot utmärkelsen.

– Det är oerhört roligt att vårt långsiktiga och målmedvetna arbete har utvärderats och bedömts av experter.  Detta visar att verksamheten vi bedriver är på rätt väg både sportsligt och ekonomiskt och det motiverar oss att arbeta ännu hårdare både på och vid sidan av planen säger Henrik Berggren, vd Djurgården Fotboll.

Under arbetets gång blev det tydligt att allsvenska klubbarna står inför ett antal utmaningar.

– Vår förhoppning är att rapporten eller det arbete vi utför ska fungera som ett beslutsunderlag i klubbarnas arbete med att utveckla sina verksamheter på ett hållbart sätt − både på kort och lång sikt. Vi tycker det är minst lika viktigt att ha ett bra sportkontor med sund och hållbar ekonomi, som prestationer på fotbollsplanen, säger Carlos Esterling, partner och auktoriserad revisor på EY samt medförfattare till rapporten.

– Såväl sportsligt som ekonomiskt har vi haft en väldigt god utveckling de senaste åren. Ett antal fantastiska spelartransfers samtidigt som vi haft kontroll på driften och presterat sportsligt och kvalificerat oss för europaspel 2018 gör att vi står väl rustade för framtiden, en framtid som ser väldigt ljus ut, säger Bosse Andersson, sportchef Djurgården Fotboll.

Läs rapporten Hur mår svensk elitfotboll?

Källa: EY

Om EY
EY är ett världsledande företag inom revision, redovisning, skatt, transaktioner och affärsrådgivning.