Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

GöteborgsOperans Danskompani får Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris 2017

Dansshow. Foto: Mats Bäcker
Sacre av Roy Assaf. I bild: Emilie Leriche och kvinnliga rollbesättningen. Foto: Mats Bäcker

Det är med stor stolthet och glädje vi kan berätta att GöteborgsOperans Danskompani har tilldelats Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris 2017. Vinnaren utses efter en omröstning bland Sveriges teater- och danskritiker. Detta är första gången ett helt danskompani prisas.

Motiveringen lyder:

”Med fokus på ny koreografi och en konstnärligt avancerad nivå placerar sig Göteborgsoperans danskompani i Europas topp. I uppsättningar som årets Kult formar de individuella, briljanta dansarna ett starkt och uttrycksfullt kollektiv, som motsvarar alla högt ställda förväntningar. Såväl publik som kritik jublar när dansarna suveränt ger hisnande, nya perspektiv på sin konst.”

– Vi är oerhört hedrade och glada över priset, eftersom det är kunniga kritiker som utsett oss i hård konkurrens. Särskilt stolta är vi för att priset går till hela kompaniet, där varje dansare är en enastående, unik konstnär och en omistlig del av den kedja som utgör ett danskompani. Det är också ett erkännande av ett målmedvetet och fokuserat arbete där vi strävat ännu högre konstnärligt och samtidigt fått ett enormt gensvar från publiken. Ett väldigt fint kvitto på att både publik och kritiker uppskattar det vi lyckas åstadkomma, säger Katrín Hall, konstnärlig ledare för GöteborgsOperans Danskompani.

GöteborgsOperans Danskompani är Nordens största och ett av Europas främsta moderna danskompanier. Årets uppsättningar med verk av bland andra Sidi Larbi Cherkaoui, Sharon Eyal, Ohad Naharin, Damien Jalet och Roy Assaf har hyllats av recensenter och lockat rekordpublik. Kompaniet turnerar även flitigt och framträder på världens främsta scener.

Prisutdelningen kommer att äga rum i samband med världspremiären av S & S den 3:e mars. (S & S består av dansverken As it were av Sang Jijia och Autodance av Sharon Eyal)

Om priset:

Svenska Teaterkritikers Förening delar varje år ut priser inom scenkonstens olika discipliner. Teaterkritikernas pris är egentligen tre olika priser – ett teaterpris, ett pris till barn- och ungdomsteater, samt från och med 2004 ett danspris.

De två övriga nominerade till Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris 2017 var koreografen Carl Olof Berg samt (Im)perfekta koreografier av Cristina Caprioli.

Källa: GöteborgsOperans