Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

SM-final i innebandy 2018

IKSU från Umeå, fortsatt regerande damer, här i guldhatt och guldtröja. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
IKSU från Umeå, fortsatt regerande damer. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

På lördagen var det SM-final i innebandy för herrar och damer. I första matchen vann förra årets mästare men i andra matchen så åkte de regerande mästarna på storstryk.

Igår var det SM-final i innebandy i Globen. Först avgjordes damernas finalmatch och sedan herrarnas. På damsidan vann de regerande SM-mästarna med 4-2, på herrsidan fick de storstryk med 6-2. I damernas finalmatch mötte IKSU från Umeå, som vann förra året, KAIS Mora och IKSU vann efter en hård match. I herrarnas match var det Storvreta, som ligger 15 kilometer norr om Uppsala, mot förra årets svenska mästare i innebandy Falun. Trots hårt motstånd fick alltså Falun se sig slagna med 6-2.

Damernas match började 12.15. Matchbollen levererades av försvaret med ÖB i spetsen. Beatrice Robertsson sjöng nationalsången innan matchen började. Första perioden blev det hård match, båda lagen satsade allt för att vinna. Både boll och spelare hamnade utanför plan ett antal gånger. Trots det såg perioden länge ut att bli mållös. Första målet kom inte förrän det var fem minuter kvar till paus. Det var faktiskt Mora som satte första målet så det började bra för dem. Målgörare var Jessica Eriksson.

Fem minuter in i andra perioden kvitterade IKSU till 1-1. Målgörare var Sofia Joelsson. Sedan var matchen mållös ända tills det bara var tio sekunder kvar till paus. Då gick IKSU upp i ledning efter ett mål av Emelie Wibron. I tredje och sista perioden pressade Mora hårt och lyckades skapa flera bra målchans men, tyvärr, resulterade det inte i så värst många mål. utan istället utökade IKSU sin ledning till 3-1 och 4-1 efter mål av Sofia Joelsson och Alice Granstedt. När det var tre minuter kvar av matchen så lyckades Mora få in ett mål till tack vare My Kippilä, men det hjälpte inte så värst mycket. De fick nöja sig med en silver medalj, vilket inte är så illa det heller, men det såg ut som luften gick ur dem när slutsignalen ljöd.

Efter matchen pratade jag med Iza Rydfjäll i IKSU. Hon sa att det var tack vare en bra laganda och bra sammanhållning som de vann.

De nya svenska mästarna, Storvreta IBK. Här i ett guldregn. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
De nya svenska mästarna, Storvreta IBK. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

15.15 körde herrarnas match igång. Matchbollen levererades utav showgruppen Rackartygarna. Det var bra tryck i hallen från början. De två hejarklackarna försökte överrösta varandra. Det var alltså Storvreta mot de regerande svenska mästarna Falun. Storvreta var inte med i SM-finalen förra året. Då kom de ”bara” trea.

Efter sju minuter in i matchen fick Storvreta sitt första mål. Och bara en minut senare kom det andra då Jimmy Pettersson sköt in bollen i mål från ett par meter. Med knappt tre minuter kvar av första perioden lyckades Falun kvittera till 1-2 med hjälp av Thomas Holmgren. Med mindre än en minut kvar av perioden var Falun väldigt nära att göra ett andra mål.

Även i andra perioden blev det mål efter sju minuter. Då lyckades Falun kvittera till 2-2 tack vare målgörare Rasmus Enström. Då hade matchen böljat fram och tillbaka med flera målchanser på båda sidor. Sju minuter efter kvittensen till 2-2 gick Storvreta upp i ledning igen tack vare Fredrik Lindblom. Sedan fortsatte de mata in mål. Bara två minuter 3-2 så blev det 4-2. Tredje perioden var mållös ända till slutet men under de två sista minuterna gjorde Storvreta två mål. Jag pratade med Emil Helmrich i Storvreta IBK. Han sa att deras taktik är att hela tiden pressa motståndarna hårt så att de pressas att göra fel.