Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Urkultfestivalen synliggör kvinnohistoria under magisk tredagarsfest

Forbidden Orchestra spelar på instrument som har varit eller är förbjudna, tabubelagda eller kontroversiella för kvinnor att spela i deras hemländer – Argentina, Danmark, Palestina, Senegal och Sverige. Foto: Urkult
Forbidden Orchestra spelar på instrument som har varit eller är förbjudna, tabubelagda eller kontroversiella för kvinnor att spela i deras hemländer – Argentina, Danmark, Palestina, Senegal och Sverige. Foto: Urkult

Att synliggöra kvinnors berättelser och kvinnor i historien är en folkrörelse som växer sig större och mer högljudd runt om i samhället. Urkultfestivalen 2018 bjuder på en rad olika akter som bl.a. lyfter kvinnliga musikskapare, feministiska projekt, tragiska sår i vår historia och kvinnor som brutit sig fram i mansdominerade samhällen för att få göra vad deras hjärta brunnit för. Det blir som vanligt en bombastisk tredagarsfest i kärlekens anda! På scenerna varvas reggae, hip hop, balkan, nordisk folkmusik, traditionell musik från olika delar av världen, banbrytande fusions och mycket mer. Hela Näsåker kommer att myllra av kurser, verkstäder, barnteatrar, poesi och föreläsningar. Det finns något för alla.

Förutom jämn könsfördelning bland musikerna på scen, så har Urkult genom ett jämställdhetsbidrag från Musikverket bokat fyra akter med fokus på jämställd scen, däribland Säkert! med Annika Norlin i spetsen, som intar Urkults scen lördag den 4 aug kl 21 med sina berättande sånger.
Urkult bjuder även på tre akter som är musik- och berättarföreställningar om kvinnor. Folkmusikgruppen Norr om Stockholm, som även dem är bokade via jämställdhetsbidraget, samlar låtskatter skrivna av musicerande kvinnor från förr. Hilleviensembeln med Emma Ahlberg i spetsen berättar om den fiolspelande Hillevi Öbergs liv, som föddes i medelpad under tidigt 1900-tal och Forbidden Orchestra består av fem kvinnor som spelar på instrument som har varit eller är förbjudna, tabubelagda eller kontroversiella för kvinnor att spela i deras hemländer – Argentina, Danmark, Palestina, Senegal och Sverige.
Mer kvinnohistoria blir det under Agneta Nyholms föreläsning som ger oss en historisk överblick av häxprocesserna som skedde i Ångermanland under 1600-talets mitt, där kvinnor förföljdes och avrättades.
Jämställdhetsarbete handlar också om kulturella beteenden och strukturer i samhället och för att belysa dessa områden har Urkult skapat en jämställdhetsverkstad för män, ihop med organisationen Män för jämställdhet. Förutom verkstaden där de pratar “onajsa” och destruktiva mansnormer och ideér till förändring, kommer Män för jämställdhet att hålla spontana workshops på tema samtycke och sexuella trakasserier.
Jämställdhet mellan kön är viktigt men det finns många olika utsatta grupper och former av förtryck; transaktivisten och spoken word artisten Yolanda Bohm benar ut olika begrepp i sin föreläsning om intersektionalitet. George Kilby JR och Phil Wiggins bjuder på en musik- och spoken word föreställning om rasism.
Urkults mål är att vara en musik- och kulturfestival för alla i en trygg miljö. På nipans kant bland tallarna finns scener, lekplatser, öppna verkstäder och mysiga hak att köpa ekologisk mat eller schyssta och lokalproducerade produkter.

Sedan Urkult begynnelse 1995 har miljöperspektivet varit ett viktigt fokus, då var det kontroversiellt med ekologiska matvaror, idag är det en självklarhet för många. Numera är även försäljningen på festivalens marknad granskad och produkterna ska vara “schyssta”, alltså lokalproducerat eller andra varor där tillverkningen sliter så lite som möjligt på jordens resurser och producenterna har trygga arbetsförhållanden.

Källa: Urkult