Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

”Rälsbrott” – boksläpp i en rälsbuss

Emma Ivarsson använder järnvägen som metafor för livet. Nu släpper hon diktfotoboken "Rälsbrott" som hon gjort tillsammans med fotograf Sofia Dahlberg. Här framför en rälsbuss. Foto: Inlandsbanan
Emma Ivarsson använder järnvägen som metafor för livet. Nu släpper hon diktfotoboken ”Rälsbrott” som hon gjort tillsammans med fotograf Sofia Dahlberg. Foto: Inlandsbanan

Emma Ivarsson är lokförare och diktare. Hon inledde sin lokförarkarriär på Inlandsbanan och då föddes ett diktprojekt som nu blivit en bok. På fredag är det boksläpp i en rälsbuss vid Inlandsbanans lokstall i Östersund.

Hela livet är en järnväg där spår sluts och går isär. Stationer flimrar förbi och vissa uppehåll blir längre än andra. Vi har alla fått biljett – med okänd slutdestination. Den är inte ombokningsbar. Den är inte återbetalningsbar (…) Det här är en diktbok om livets järnväg och alla oss som kämpar där. Det är också en fotobok med bilder från den verkliga järnvägen, där det industriella, stabila yttre får möta det ofta tumultartade inre virrvarret”.

19.00 sker det officiella boksläppet i en rälsbuss som är uppställd vid Inlandsbanans lokstall i Östersund, Storsjöstråket 19. Där berättar författaren om boken, järnvägen, livet samt läser ur boken.

Bilderna är tagna längs Inlandsbanan på olika platser mellan Sveg i söder och Hoting i norr, fotograf är Sofia Dahlberg, från Matfors.

Flera av dikterna har kommit till Emma sittandes i ett lok längs banan.
– Boken innehåller både gamla dikter och nyskrivna det är dock bara en av dem som utspelar sig i järnvägsmiljö i de övriga har jag använt järnvägen som en metafor för livet, säger Emma Ivarsson.

– Vi är glada för att Emma väljer att ha sitt boksläpp hos oss. Det är viktigt med kultur i inlandet och vi uppmärksammar kultur på olika sätt i vår vardag. Kultur är exempelvis en ingrediens i flera av paketresorna vi anordnar, säger Eva Palmgren, tf chef Destination Inlandsbanan.

Källa: Inlandsbanan