Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Full teaterhöst i Säter

Två skådespelare på en myr med en midsommarstång. Foto: Säters kommun
Foto: Säters kommun

Med föreställningen UNDER (är jag) BAR – en bejublad föreställning om vaginan inleds teaterhösten i Säter. Av och med Charlotte Lindmark och Mia Westin.

Teater kan vara urbota tråkigt. Och tankeväckande roligt. Glugg produktion gör föreställningar som har en förmåga att genom humor få publiken att roas och samtidigt bli medveten om mänskliga styrkor och tillkortakommanden. I flera år har Charlotte Lindmark skrivit och spelat figurer med olika personligheter med stor närvaro. Hon har kommit in på tunga industriledningars arenor och små byaföreningars arrangemang. Agerat på stora och små scener och fått människor att reflektera – och reagera. Teater ska kännas.

Glömda ängsmarker och minerad terräng kartläggs i en upptäcktsfärd söderöver.Tillsammans med experter och entusiaster bjuds publiken in till fältstudier i de nedre regionerna. Bland snippor, buskar och Bartholins körtlar försöker våtmarksforskarna Mia Westin och Charlotte Lindmark reda ut frågor som: Hur mår vaginan i dagens samhälle? Vad ska den användas till? Vilka smeknamn godkänner den? När är den oskyldig? Och stämmer det verkligen att den är så känslig och lättirriterad? Fakta kommer att analyseras, anatomi redovisas, traditioner utmanas och hemliga rum avslöjas.!

”Stråk av allvar förhöjer en föreställning som kvalar in som höstens roligaste, och mest tänkvärda.” Nancy Bladfält, Västerbottenskuriren

CLOWNEN OCH CIRKUSPRINSESSAN

Med Clownen Raimondo på St.Skedvi nya bibliotek

Söndag den 21 okt kl. 10.00 för barn 3 – 6 år.

TREDJE RIKTES FRUKTAN OCH ELÄNDE – en musikalisk kabaré.

  • -spännande – komisk – skräckfylld – dagsaktuell

Dalateaterns turnésuccé i länet fortsätter den 31 okt kl. 19.00 på Säters Folkets hus.

”Det här är Scenkonst som berör och väcker känslor.” … Det är modigt gjort av Dalateatern att sätta upp Tredje rikets fruktan och elände. Den slår rakt in i vår egen samtid” Dalademokraten

”Regi av hög klass … Det är skratt – det är också tårar – den tar tag i dig. Jag grät på slutet, det är en väldigt, väldigt bra föreställning” 4 av 5 teatermasker Radio Dalarna.

”En rak, stark och välspelad Brechttolkning” Svenska Dagbladet

Med Dalateaterns ensemble. Regi Thomas Müller Musik Jakob Norin

I en väv av text och musik får vi gripande berättelser om civilkurage och moral, andlöst spännande, både komiskt och skräckfyllt. Vad händer när man inte vågar lita på sin man sin granne – eller ens sitt eget barn? Rädsla misstro och förräderi som tränger in i alla samhällsskick skapar ett förgiftat vardagsklimat. Kärlek, längtan och drömmar krossas. Men här finns också vardagshjältar som vågar se längre än till den egna ytterdörren.
Från samlade dagstidningar och dagliga observationer och ögonvittnesrapporter skapade Bertold Brecht från 1937 under sin exil i Danmark dessa små scener.

De högerextremistiska strömningarna växer sig större i hela Europa, även i Sverige. Vi är närmare 1930-talet än någonsin! Det är viktigt att uppmärksamma och sätta

ord på vad som händer. Genom att delta i en gratis studiecirkel får du möjlighet att reflektera kring komplexa begrepp som demokrati och civilkurage. Tillsammans med andra cirkeldeltagare ges du också möjlighet att komma närmare Bertolt Brechts text och få en fördjupad teaterupplevelse. Start den 17 okt på Kulturhörnan, Säters biliotek. Anmälning till NBV Dalarna.

DU MÅSTE ÖVA DIG I DET VERKLIGA

St.Skedvi nya sporthall invigs som teaterlokal den 14 nov kl 19.00.

En poetisk och musikalisk resa genom dalapoeten Werner Aspenströms liv och dikt med Dalateatern.

En vandring genom ord och toner. Ett möte mellan skog och asfalt – land och stad. En räcka motsägelser och reflektioner.
En människas färd genom livet…. I pjäsen möter du fem skådespelare och en musiker som väcker liv i Werner Aspenströms ord, liv och diktning. En poetisk och stämningsfull liten föreställning om det förunderliga i livet.

Vardagliga iakttagelser och lågmäld humor ställs ofta mot de stora och eviga perspektiven i Aspenströms diktning. Ofta märks en vilja att ta ner de stora anspråken på jorden och i stället lyfta fram det lilla och förbisedda. I dikten ”Ikaros och gossen Gråsten” hyllar han det enkla och jordnära:

Efter att ha läst 73 (förträffliga) dikter om Ikaros
önskar jag lägga ett ord för hans lantlige kusin;
gossen Gråsten, kvarlämnad på ängen.

MÄN I MOGEN ÅLDER

Fredagen den 23 november 2018 kl.18.00 livesändning från Tammerfors Arbetarteater. Föreställningen spelas på finska och textas på finska och svenska.

Säters Folkets hus.

Humor och vemod går hand i hand när fyra män på en vindpinad ö i sjön Saimen delar minnen, förhoppningar, sina djupaste sorger och mest känslosamma drömmar med varandra. Männens berättelser ackompanjeras av ett tjugotal av Juha Watt Vainios sånger.

Denna föreställning är ett pilotprojekt och produceras av Riksteatern som en del i en långsiktig satsning på digitalisering och scenkonst.

Källa: Säters kommun