javplatform

Så skyddar du din båt i vinter

Inlagd av on okt 9th, 2018 Sparad i Övrigt. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Segelbåt i snö och is. Foto: If

Foto: If

Nu är det hög tid att ta upp båten för säsongen. Försäkringsbolaget If ger sina bästa tips för du förvarar båten säkert från både höststormar och tjuvar i vinter.

Sällan har vi väl fått njuta så många soldränkta dagar och ljumma nätter i sittbrunnar, på däck och i kajutor som i sommar. Men nu är hösten här och båten mår i de allra flesta fall bäst av att vinterförvaras på land.

Förvara båten på en plats där många människor rör sig. Ordna helst med bevakning där du har båten förvarad. När du pallar båten är det viktigt att se till att den hamnar i balans och att vikten är jämt fördelad.

– Båten ska inte kunna flyttas av väder och vind, eller kunna rasa efter att marken under båtbockar och stöttor flyttas på grund av regn eller snösmältning, säger Arvid Böhm, båtexpert på If.

Därefter är det dags att gå igenom och tvätta båten både in- och utvändigt, så undviker du mögelangrepp och det blir lättare att vaxa båten på våren.

– Det man gör på hösten har man igen när våren kommer, tipsar Arvid Böhm.

Har du en toalett ombord är det en god idé att frostskydda den med spolarvätska.  Se också till att alla genomföringar i skrovet är helöppna så att det inte kan fastna vatten i dem som orsakar sprängskador.

Därefter är det dags att ta hand om motorn (se faktaruta nedan). Montera alltid av den om det är möjligt, och lås in den. Den här perioden av året råder högsäsong för båtmotorstölder, säger Arvid Böhm.

– De flesta båtmotorer stjäls strax före eller efter båtsäsongens slut. En utombordsmotor ska vara fastlås eller fastmonterad på godkänt sätt för att båtförsäkringen ska gälla fullt ut.

När du sagt godnatt till båten är det dags att täcka den med presenningar eller annat skydd för vind och nederbörd. Men undvik att fästa presenningar i båtstöttorna, då de kan ryckas loss i höststormarna, med katastrofala följder.

– Ett gott tips är att istället binda demi sandfyllda dunkar som ger mjukare rörelser i presenningen. Tänkt också på att det måste finnas ventilation när du täcker båten, så att det inte blir mögelangrepp.

Här hittar du fler tips om hur du tar upp och förvarar din båt över vintern.

Båtmotorn

  • En inombordsmotor ska tappas av eller så kör du igenom kylsystemet med frostskyddsvätska när du lägger upp båten. En frostskadad inombordsmotor kostar från 50 000 kronor att reparera.
  • Ta loss impellen och förvarar den i en plastpåse till nästa båtsäsong. Då håller den längre.
  • Även en utombordare ska köras igenom med färskvatten och förvaras så att vatten inte blir stående i motorn.
  • Om möjligt – förvara gärna utombordsmotorn och annan utrustning inlåst när båten står på vinterförvaring. Om motorn sitter kvar under förvaring på land eller vid vinterförvaring i vattnet och blir stulen gäller båtförsäkringen med 5 000 kronor extra i självrisk. Om du har Stor Båtförsäkring gäller den självrisk du har valt. På Mina sidor ser du vilken försäkring och självrisk du har valt.
  • För att minska risken att utombordsmotorn stjäls kan du be en marin firma förvara den. De kan då även serva motorn inför kommande säsong.

Källa: If

Kommentarer är avstängda