javplatform

Julhandeln förlängs – var femte planerar julklappsinköp under ”Black Friday”

Inlagd av on Nov 20th, 2018 Sparad i Ekonomi. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

En av årets stora köpfester närmar sig, ”Black Friday”. Och trots att rea-dagen inträffar redan en månad före jul planerar var femte att köpa sina julklappar under shoppinghögtiden, visar en ny undersökning från Novus på uppdrag av Sveriges Annonsörer. Framförallt planerar de mellan 18-29 år att köpa klappar i förväg, medan de 50 år och uppåt mest troligen inte kommer göra så.

För några år sedan var ”Black Friday” ett relativt okänt begrepp i Sverige, men har nu vuxit sig till att bli en av årets stora köpfester. ”Black Friday”-febern stiger i takt med att rea-dagen närmar sig, en rea-dag som till viss del förlängts och blivit en hel rea-helg. I fjol slog köpfesten rekord och väntas göra så igen.

Med hjälp av Novus har intresseorganisationen Sveriges Annonsörer därför frågat 1024 svenskar hur de planerar att göra sina inköp av julklappar, kopplat till ”Black Friday”.

I undersökningen framkommer det att var femte (20 %) svarar att det är troligt att man kommer inhandla julklappar under rea-dagen. Framförallt är det de i åldern 18-29 år, (35 %) och boende i Stockholm (27 %) som planerar att göra så.

Motsatt förhållande råder bland de äldre
Totalt svarar 75 procent att man troligen inte kommer handla julklappar under ”Black Friday”. Framförallt är det de äldre som inte planerar julklappsköp då. Hela 87 procent bland de i åldern 50-64 och 90 procent bland 65-79 år, svarar att de inte kommer handla sina julklappar under ”Black Friday”

– ”Black Friday” fick sitt stora genomslag i Sverige för några år sedan, och har vuxit sig stor på kort tid. Många annonsörer laddar inför köpfesten och med den och andra rea-dagar som ”Singles Day” och ”Cyber Monday” kan vi se att julhandeln förlängs, och att konsumenterna inte längre sparar sig till slutet av året på samma sätt som tidigare, något annonsörer bör ha i beaktande i planeringen av sina kampanjer, säger Ulf Hermansson Samell, marknadschef på Sveriges Annonsörer.

Fredagen den 23 november är ”Black Friday”, en dag då många butiker rear ut sina produkter. Hur troligt är det att du kommer inhandla julklappar under den så kallade ”Black Friday”?

  • Mycket troligt         5 %
  • Ganska troligt        15 %
  • Inte så troligt          27 %
  • Inte alls troligt         48 %
  • Vet ej                     5 %

Källa: Sveriges Annonsörer

Kommentarer är avstängda