Ge bort en mandelgåva som i Danmark!

Att hitta de rätta julklapparna är verkligen ingen lätt nöt att knäcka. Men i Danmark sätts det hela verkligen på sin spets när en mandelgåva, som ska falla hela familjen i smaken, ska väljas ut. – Satsa på något roligt. Om det får folk att skratta är det en säker vinnare, säger Jakob Andersen.

Varje jul slåss danskarna om att hitta mandeln i gröten för att vinna marsipangrisen, även om julbordet redan dignar under godsaker. I Norge är det, precis som i Sverige, tanken som räknas. Då kan det istället bli en dyr historia att hitta mandeln: det sägs ju nämligen att man kommer att gifta sig under året. Och det är så klart väldigt individuellt om det är något man vill kämpa för att vinna eller ej.

I Danmark står mer på spel

Danmark har också en stolt tradition om att hitta mandeln i gröten. 97 % av alla danskar som faktiskt hittar mandeln gör det inte i risgrynsgröten utan i sin ris à la Malta – risgrynsgröt blandad med vispgrädde och hackad mandel. Och eftersom en vinst står på spel äter man tills det sprutar gröt ur öronen, för en sak är säker: det som låter som en trevlig jultradition är i själva verket en stenhård tävling. Alla har samma mål – att hitta mandeln och ta hem segern. Som om det inte vore nog att vinna mandelgåvan så är det många som sitter och gömmer undan mandeln tills resten av familjen håller på att spricka av all mat och måste ge upp.

En stor del av december har säkert redan gått åt till att bocka av önskelistor i butikerna och hämta upp dina beställda julklappar. Julklappsracet har gått in i sin mest intensiva fas, men hur blir det med mandelgåvan? Den där lilla extra klappen som tas fram när årets mest populära leksaker, spel, kläder och gosedjur redan har packats upp?

– Den perfekta mandelgåvan måste uppfylla vissa kriterier. Den måste passa både flickor och pojkar, barn och vuxna och så ska den inte kosta för mycket, nu när vi redan har köpt julklappar för en halv förmögenhet, säger Jakob Andersen, marknadsansvarig hos leksaksdistributören Amo Toys, och fortsätter: – Något som alltid garanterar en massa skratt är pruttkuddar. Då kan barnen springa runt och skoja med de vuxna resten av kvällen – eller kanske blir det tvärtom! Det är en lek som aldrig blir gammal. Annars är sällskapsspel ett säkert kort. Då kan alla vara med och tävla, gissa och quizza. När alla klapparna är öppnade kan luften gå ur en lite, och då är det kul med ett spel som alla kan samlas runt. Vem vet, det kanske kan bli en ny, kär jultradition?

Källa: AMO Toys Scandinavia A/S