Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Radiokören får ny kormästare efter internationell rekrytering

Marc Korovitch, ny kormästare för Radiokören. Foto: Bernard Martinez
Marc Korovitch, ny kormästare för Radiokören. Foto: Bernard Martinez

Efter en internationell rekrytering till Radiokörens nyinrättade tjänst som Kormästare avslutats och jobbet går till franske Marc Korovitch. Radiokören har en lång historia och är en viktig del i det som brukar kallas ”det svenska körundret”. Sedan chefsdirigent Eric Ericsons dagar har kören växt till en stilbildande institution i den internationella körvärlden. ”Jag ser det som en fantastisk möjlighet ge näring åt och utveckla det som gör kören unik”, säger Marc Korovitch.

Marc Korovitch är chefsdirigent för Paris ungdomskör, Jeune chœur de Paris, och arbetar regelbundet med bland andra Franska radions kör och den framstående franska kören Accentus. Han har också dirigerat SWR Vokalensemble, NDR Chor, WDR Rundfunkchor och Croatian Radiochoir. Han har arbetat med dirigenter som Simon Rattle, Daniel Harding och Gustavo Dudamel. Marc Korovitch har engagerats som kormästare vid festivaler runt om i världen som Mozartwoche i Salzburg, Festival de Radio-France i Montpellier, Mostly Mozart Festival i New York och Recontres Musicales i Évian i Frankrike. Han är en passionerad pedagog och undervisar i kördirigering vid Paris regionala musikkonservatorium.

Som kormästare för Radiokören får Marc Korovitch ansvar för körens musikaliska utveckling. Han kommer att repetera med kören inför såväl a cappella- som orkesterproduktioner och arbeta med sångarna individuellt.

–          För att matcha Radiokörens internationella anseende och kvalitet så var det viktigt att söka efter den bästa kandidaten, även utanför landets gränser. Rekryteringsprocessen har varit öppen och omfattande. Med Marc Korovitch får vi ett oerhört kompetent körproffs med driv och glädje för musiken, säger Helena Wessman, konserthuschef i Berwaldhallen.

–          Jag har följt Radiokören sedan 15-årsåldern, jag älskar deras inspelningar och för mig är det något av en dröm som går i uppfyllelse. Radiokören har betytt så mycket för körmusikens utveckling internationellt sett och jag ser det som en fantastisk möjlighet ge näring åt och utveckla det som gör kören unik, säger Marc Korovitch.

–     Jag är oerhört glad över att Marc Korovitch ansluter till teamet i Berwaldhallen. Att arbeta med honom har varit en fantastisk upplevelse. Hans musikalitet, obevekliga engagemang, entusiasm och skicklighet gör honom till den perfekta personen för jobbet och en enorm tillgång för oss alla här, säger Daniel Harding, chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester.

Källa: Berwaldhallen