Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rekordår för GöteborgsOperan 2018

GöteborgsOperan Foto: GöteborgsOperan
GöteborgsOperan Foto: GöteborgsOperan

För andra året i rad nådde GöteborgsOperan publikrekord med över 300 000 besökare och en beläggning på Stora scenen på 91 procent – den högsta som uppmätts.
Det är med stolthet och ödmjukhet vi ser att så många väljer oss. Extra glad är jag över att beläggningen ökat för alla genrer och att vi lockat drygt 42 000 människor till våra öppna och kostnadsfria aktiviteter, säger vd Christina Björklund.

2018 genomförde GöteborgsOperan totalt 384 föreställningar med 272 538 i publiken. Lägg till mängder av andra aktiviteter, som lunchmusik, introduktioner, guidningar, samtalskvällar och öppna repetitioner och den totala besökssiffran blir 306 841 – högsta besökssiffran sedan 1996.*

Beläggningen på Stora scenens föreställningar var 91 procent, att jämföra med 2017 års beläggning på 85 procent. Det är den högsta som går att fastställa bakåt, sedan 1999 då mätningarna började göras på jämförbara sätt.

– 2018 blev ett fantastiskt år sett till konstnärliga framgångar, publiksiffror och intäkter. Vår repertoar innehöll både bredd och spets och jag är oerhört stolt över att publiken valde oss, det är ett kvitto på att det vi gör berör människor och har relevans för många, säger vd Christina Björklund, som också gläds åt att antalet besökare som tagit del av gratis och öppna aktiviteter stadigt ökar; totalt deltog över 42 000 personer vid någon aktivitet eller evenemang helt utan kostnad.

Stora scenen, med 195 föreställningar, hade 2018 en beläggning på rekordhöga 91 procent. Alla genrer ökade i beläggning; opera, dans, musikal och konserter.

Biljettintäkterna uppgick till drygt 104 miljoner kronor, vilket är de högsta någonsin. Även egenfinansieringen ökade från 27 procent 2017, till 30 procent 2018.

Att 2018 var ett framgångsrikt år märktes även i priser och utmärkelser. I början av året fick GöteborgsOperans Danskompani ta emot både Svenska Teaterkritikers Förenings danspris och Scenskonstgalans pris ”Årets Magi”. Solisten Katarina Karnéus utnämndes till hovsångerska och fick Svenska Dagbladets Operapris för titelrollen i Norma. I början av 2019 meddelades att GöteborgsOperan är ett av sex operahus i världen som nominerats som årets operahus i prestigefulla International Opera Awards.

– Vi har haft ett par exceptionella år bakom oss som vi är tacksamma och stolta över. Vi förväntar oss att 2019 blir ett mer ”vanligt” år, av orsaker som att säsongsupplägget går över kalenderåret på ett vis som ger färre föreställningar, samt ökade lokalkostnader. Konstnärligt ska GöteborgsOperan fortsatt hålla världsklass och vi maximerar arbetet med att få ut så mycket scenkonst som möjligt för varje skattekrona. Vårt fokus på att öka närvaron i regionen med opera, musikal, dans och konserter fortsätter – GöteborgsOperan är hela regionens operahus. Nu ser vi med förväntan fram emot att presentera säsong 2019/2020 i början av april, säger Christina Björklund.

*undantaget 2001, då besökssiffrorna till ett långt gästspel med musikalen Evita i Stockholm räknades in.

Källa: GöteborgsOperan