javplatform

Grynet Molvig klar för roll i Niklas Rådströms pjäs Dövheten

Inlagd av on maj 10th, 2019 Sparad i Kultur. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

 Andreas T Olsson, Grynet Molvig, Johan Rabaeus och Per Svensson. Foto: Urban Wedin

Andreas T Olsson, Grynet Molvig, Johan Rabaeus och Per Svensson. Foto: Urban Wedin

Som tidigare meddelats samarbetar Dramaten och Drottningholms Slottsteater i höst med Niklas Rådströms nyskrivna pjäs Dövheten om Beethoven. Nu är det klart att Grynet Molvig medverkar i uppsättningen tillsammans med Johan Rabaeus, Andreas T Olsson och Per Svensson. För regi står Peter Langdal. Urpremiär den 5 september på Drottningholmsteatern och premiär på Dramaten den 23 november.

Pjäsen utspelar sig på kvällen den 23 maj 1824 när nionde symfonin just har framförts offentligt för andra gången. Premiären var en succé, men nu var salongen halvfull och mottagandet ljummet. Beethoven är rasande. Hemma väntar den älskade brorsonen Karl och hushållerskan Barbara redo att ta emot det kränkta geniet. Dövheten är en gripande och rolig pjäs om absolut gehör, känslomässig dövhet och skapande i samspel med både levande och döda.

Dramaten ställde några frågor till Grynet Molvig inför hennes medverkan i pjäsen.

Du debuterar nu på både Dramaten och Drottningholmsteatern, hur känns det?
– Otippat. Jag har arbetat på de flesta av Stockholms teaterscener utom Dramaten och Drottningholmsteatern. En helt ny upplevelse som ska bli både spännande och intressant.

Vad har du för roll i pjäsen?
– Jag spelar Beethovens uppkäftiga hushållerska. Det råder en ganska tuff ton mellan Beethoven och hans piga. Hon är totalt respektlös för hans geni och musik, så ibland kan Beethoven tacka sin skapare för att han är döv men ibland önskar nog pigan också att hon hörde lite mindre.

Har du jobbat ihop med Andreas, Johan och Per tidigare?
– Jag har inte jobbat med någon av herrarna förut men redan efter en veckas rep kändes det som vi inte hade gjort något annat.

Grynet Molvig är norsk folkkär skådespelerska och sångerska som har medverkat i många filmer, revyer och teateruppsättningar både i Sverige och i Norge. Med Dövheten debuterar hon både på Dramaten och på Drottningholmsteatern.

Niklas Rådström är en av Sveriges främsta författare och dramatiker, med en lång rad uppmärksammade romaner, diktsamlingar, pjäser och filmmanus på meritlistan. På Dramaten var han nyligen aktuell med När det kommer till kritan (2017), en monolog framförd av Andreas T Olsson.

Dövheten är en samproduktion mellan Dramaten och Drottningholmsteatern.

Av Niklas Rådström
Medverkande Johan Rabaeus, Andreas T Olsson, Per Svensson, Grynet Molvig
Musiker Stråkkvartett ur Drottningholmsteaterns orkester

Regi Peter Langdal
Kapellmästare Maria Lindal
Ljus
 Torben Lendorph
Scenografi och kostym Magdalena Åberg
Peruk och mask Sofia Ranow

Dövheten, urpremiär 5 september, Drottningholmsteatern.
Premiär 23 november, Dramaten.

Drottningholms Slottsteater är intakt sedan 1766 och står på Unescos världsarvslista. Ingen annanstans i världen finns en liknande teater med handdrivet scenmaskineri som fortfarande används.

Källa: Dramaten

Kommentarer är avstängda