Simtävling uppför Göta Kanals slussar

Två simmare i Göta Kanal med stor publik. Foto: Red Bull Sverige
Foto: Red Bull Sverige

Den 21 september kommer Sveriges enda och världens tuffaste ”swimclimb” tillbaka. Red Bull Neptune Steps lockar ett internationellt startfält till Bergs Slussar för att simma och klättra uppför ett av Göta Kanals mest kända landmärken.

Deltagare i tvekamp uppför Bergs slussar i Red Bull Neptune Steps. Foto: Sophie Odelberg/Red Bull Content Pool.

Tuffare klättring än vad många tror. Foto: Sophie Odelberg/Red Bull Content Pool.

Efter att ha genomförts 2016 och 2017 gjorde Red Bull Neptune Steps ett års uppehåll. Årets upplaga blir den tredje i ordningen.

Sportligt ansvarig är som tidigare år idrottsprofilen Jonas Colting, som bland annat har VM-silver och EM-guld i triathlon och tre vinster i Ö till Ö på sin meritlista. Sommaren 2014 simmade han hela vägen från Stockholm till Göteborg, till stora delar genom Göta Kanal. En sträcka på över 60 mil!

– Det här är en helt unik tävling som är lika delar simning, swimrun och crossfit! Red Bull Neptune Steps utmanar deltagarna med en extrem kombination av styrka, uthållighet och explosivitet. Banan vid Bergs slussar är helt magnifik och det är ju fantastiskt att vi kan använda en av Sveriges mest spektakulära konstruktioner till ett idrottsevent av den här klassen, säger Jonas Colting.

Utmaningen består av 900 meter simning samt klättring över de slussväggar som utjämnar höjdskillnaden på nästan 30 meter mellan sjön Roxen i botten och Göta Kanal högst upp.

Totalt bjuder banan på 11 klättringar på vägen upp mot mål. Foto: Sophie Odelberg/Red Bull Content Pool.

Själva klättringen görs via klättergrepp, repstegar och nät som monteras på slussportarna. Att ta sig genom banan från start till mål innebär cirka 13-15 minuters mjölksyreprövning för eliten.

Startfältet är internationellt och består av såväl motionärer som världselit. 2017 års tävling vanns av skotten Mark Deans, en simmare som specialiserat sig på längre distanser i öppet vatten. På pallen i herrklassen fick han sällskap av Linköpingssimmaren Anton Andersson (tvåa) och Ironmanspecialisten Patrik Nilsson (trea).

Tävlingen lockar framför allt simmare och triatleter. Både elit och motionärer. Foto: Sophie Odelberg/Red Bull Content Pool.

Skotten Mark Deans vann 2017. Foto: Emrik Jansson/Red Bull Content Pool.

Damklassen vanns av meriterade triatleten Annie Thorén från Motala, före Jennifer Davies från Storbritannien. Trea blev lokala favoriten Caroline Palm, som annars tävlar i simning för Linköpings Allmänna Simsällskap.

Toppsimmarna i damklassen: Caroline Palm (tv), Jennifer Davies (mitten) och Annie Thorén (th). Foto: Emrik Jansson/Red Bull Content Pool.

Tävlingsformatet inleds med tidskval. Deltagarna delas sen in i heat där bara de 25 snabbaste simmarna från tävlingsomgångarna går vidare till en avgörande final.

En nyhet i årets tävling är möjligheten att anmäla lag med tre deltagare till en stafett uppför slussarna.

Källa: Red Bull Sverige