Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bussbolaget Nobina är Sveriges mest hbtq-vänliga arbetsplats

Blå buss. Foto: Gunnar Creutz
Foto: Gunnar Creutz

Bussbolaget Nobina Sverige får Unionens hbtq-pris 2019. De prisas för att respekt och mångfald inte bara är fint formulerade ord, utan en del av vardagen.

– Unionen vill lyfta fram goda exempel och sprida kunskap för att fler ska få tillgång till arbetsplatser där det är en självklarhet att alla får vara sig själva, säger Marina Åman, andre vice ordförande för Unionen.

Unionens hbtq-pris delas ut varje år till en arbetsgivare som på ett föredömligt sätt arbetar för en inkluderande arbetsplats oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.

– Det väldigt glädjande att dela ut årets pris till Nobina Sverige, en arbetsplats som jobbar aktivt med hbtq-frågor. Man är inte rädd för att belysa och diskutera de fördomar som finns i organisationen, och samtliga chefer får gå en obligatorisk inkluderingsutbildning. Dessutom öppnar Nobinas klädpolicy upp för att du själv väljer om du vill ha kjol eller byxor på jobbet, vilket är ett exempel på hur Nobina omsätter policys i praktiken, menar Marina Åman.

– Vi är oerhört glada och stolta över det här priset, det är ett kvitto på att vi lever våra värderingar som handlar om respekt, omtanke och gott ledarskap. Vi vill ha ett klimat där alla känner sig fria att vara sig själva. På så sätt får vi medarbetare som har förutsättningar att må bra på jobbet, och vi får tillgång till personens fulla potential, säger Jenny Lundmark, HR-direktör för Nobinakoncernen.

– Nobina tar tydligt ställning för hbtq-rättigheter, till exempel som partners i Pride men också i vardagen.  Det finns en synlig hbtq-mångfald i hela Nobina, på våra depåer bland bussförare och tjänstemän och också på vårt huvudkontor. Det spelar en stor roll för enskilda medarbetare, säger Isaac Yassin, Unionenrepresentant på Nobina.

Prisutdelning vid invigningen av Stockholm Pride

Priset delas ut vid invigningen av Stockholm Pride, Pride Park på Östermalms IP kl. 18.00, onsdag 31 juli.

Källa: Unionen