SIHS: Internationell hopptävling och inomhus fälttävlan

Häst hoppar över hinder. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Igår, torsdag, var det internationell hoppning och fälttävlan på Stockholms Horse Show. Sverige hade framgång i den ena tävlingen men inte i den andra.

På torsdagskvällen var det ”Action Night” på Stockholm Horse Show i Friends Arena vilket till största delen innebar internationell hopptävling inomhus fälttävlan. Underlaget de lagt ut på planen är ett 16 centimeter tjockt lager av fibersand. Det är ett hårt och stumt underlag som lämpar sig när man vill springa snabbt.

Kvällen inleddes med en trumpetfanfar av två soldater från militära musikkåren. Sedan fick vi se en trilskande pegasus ett kort varv över banan innan den internationella hoppningen satte igång där det var 19 deltagare från 11 länder. Vinnare blev svensken Peder Fredricsson på tiden 25.21. Av de fem första var det fyra svenska; alltså Peder Fredricsson först, sedan Douglas Lindelöw som nummer två. På tredje plats finner vi tävlingens ende amerikan, Jessica Springsteen. Om du tycker att efternamnet låter bekant så beror det på att hennes pappa heter Bruce och är känd musiker. På fjärde och femte plats kom Alexander Zetterman och Angelika Augustsson Zanotelli. Hon är gift med ryttaren Marlon Modolo Zanotelli från Brasilien som också deltog i tävlingen. Han brukar vara med här på Stockholm Horse Show.

Men vid prisutdelningen sedan ville inte Peder Fredricssons häst inte stå still. Det var precis att han kunde ta emot priset och det var omöjligt för konferenciern att göra segerintervju. Han fick ställa ja- och nejfrågor så att Peder kunde nicka till svar.

Efter hopptävlingen var det Ride & Drive där hoppryttarna och fältryttarna tävlade mot varandra. Hoppryttarna vann efter att fältryttarna vunnit två år i rad. De tävlade två och två där först den ena rider en kort hinderbana och den andra sedan kör en bana med ett fordon från John Deere. Niclas Linderlöw från hoppryttarna lyckades med bravaden att riva ett hinder med handen från hästen efter att hans tvärstannat framför hindret.

Sedan var det dags för den stora fälttävlan där fyra tremannalag tävlade mot varandra, två svenska, ett tyskt och ett brittiskt. Den sista startande, svensken Alice Andersen, kom inte till start vilket gjorde att hennes lag kom sist. Vann gjorde det tyska laget och det andra svenska laget, bestående av Malin Josefsson, Ludwig Svennerstål och Niklas Lindbäck, kom tvåa. Det brittiska laget kom alltså trea men det var en britt som vann den individuella tävlingen. Oliver Townend red snabbt på en lånad häst men, tyvärr, gick det inte lika bra för hans lagkamrater. Alexander Bragg fick bryta för att hans häst ville inte hoppa med honom och Tom McEwen red på dålig tid.

Niklas Lindbäck blev bästa svensk. För hans lagkamrat Ludwig Swennerstål är det speciellt roligt att tävla i Stockholms Horse Show för det var mycket tack vare det här evenemanget som han började rida en gång i tiden. Då började han i Östermalms ridklubb eftersom han bodde vid Gärdet. Nu bor han i England och tävlar i Sverige en eller två gånger om året. Nu har han tävlat färdigt i Stockholms Horse Show för den här gången och ska ha semester i Stockholm över helgen.