En mild vinter håller björnen Ester vaken

En lång höst och utebliven vinterkyla leder till att en av björnarna i Skånes Djurpark fortfarande är vaken. Foto: Skånes Djurpark
En lång höst och utebliven vinterkyla leder till att en av björnarna i Skånes Djurpark fortfarande är vaken. Foto: Skånes Djurpark

Den ovanligt milda vintern påverkar björnarnas vinterrutiner. I Skånes Djurpark bor två björnar, hanen Glok och honan Ester. Under hösten har de båda två förberett sig inför en kall period då de normalt sett går i ide fram till våren, men i nuläget är det bara björnhanen Glok som gått och lagt sig i björnidet.

– Anledningen till att björnarna går i ide är att de vill undvika en vinterperiod där det råder brist på mat. I det milda vädret utan snö finns det fortfarande tillgång på mat, säger Anna Blinkowski, Zoologisk chef på Skånes Djurpark.

Under sensommaren och hösten har Glok och Ester förberett sig inför vintervilan genom att äta upp sig. De går upp mycket i vikt och samlar på sig fettreserver som de sedan lever på under vintervilan. När brunbjörnen ligger i ide äter och dricker den inget alls.

– Särskilt Ester har lagt på sig mycket. Vanligtvis ses övervikt som någonting negativt, men i björnarnas fall handlar det om ett sätt att överleva, säger Anna Blinkowski.

För att fettreserverna ska räcka under tiden i idet sjunker björnarnas kroppstemperatur och antalet hjärtslag sjunker. I det vilda går ofta björnen i ide i ett hål i marken, mellan stenblock eller i ett så kallat korgide som de själva bygger av kvistar. I Skånes Djurpark finns ett särskild björnhus där djurvårdarna bäddat med halm till björnarna.

Källa: Skånes Djurpark