Clara Henry – SVT:s profil i Vasaloppsspåret

 SVT:s Vasaloppsprofil Clara Henry med följeslagare Mattias Svahn. Foto: Anders Hellström/SVT
SVT:s Vasaloppsprofil Clara Henry med följeslagare Mattias Svahn. Foto: Anders Hellström/SVT

Söndag 1 mars körs Vasaloppet för 96:e gången och SVT inleder sina direktsändningar kl 07.30 i SVT Play. Programledare för sändningarna är Yvette Hermundstad och ute i spåret kommer tittarna i år kunna följa Clara Henry, bloggare och programledare, som tillsammans med Mattias Svahn åker Vasaloppet. Tittarna kommer också kunna följa Claras Henrys träningsresa i åtta episoder på SVT Play.

– Jag tycker det är skithäftigt att få lov att vara SVT:s åkande profil! Jag har följt Vasaloppet i alla år sedan jag var liten och har nog aldrig tänkt att jag ska åka, men jag är inte rädd att ta mig an en utmaning så jag ser väldigt mycket fram emot det. Jag är ju en rookie på skidor men det ska bli väldigt kul! säger Clara Henry om sin uppgift.

Den före detta långloppsspecialisten Mattias Svahn kommer att vara Clara Henrys följeslagare i spåren, men Mattias kommer också att rapportera om allt från vallning och drickastopp till med- och motgångar för andra åkare.

– Det ska bli jättespännande att få följa Clara Henry i Vasaloppet. Ni får följa hennes utmaningar och träningsresan inför på Play och i SVT 1 och SVT Play på själva Vasaloppssöndagen.  Clara har en rejäl utmaning framför sig eftersom hon inte har åkt så mycket skidor tidigare. Med hennes positiva inställning, härliga energi och starka psyke tror vi att hon klarar den tuffa utmaningen, säger Helena Bäckman, projektledare för Vasaloppet

Utmed spåret kommer Maria Wallberg, Niklas KällnerDaniel Nannskog och Cecilia Ingman att finnas på plats för att prata med de som åker. Vi kommer också att ha Christoffer Fransson som skildrar allt som händer vid sidan om loppet på SVT Sports sociala medier. Nytt för i år är att Rikard Tynell är SVT:s elitåkande reporter, och han kommer att leverera rapporter från täten i loppet.

För att sända Vasaloppet används ett 40-tal kameror. Dessutom utnyttjar man tre skotrar, som kör utmed spåret. En kamera finns också på den helikopter som flyger över loppet. För att kunna tv-sända loppet används dessutom 70 mikrofoner.

SVT-sändningar från Vasaloppet:
SVT publicerar åtta episoder på SVT Play inför Clara Henrys utmaning i Vasaloppet, och redan i dag, söndag 2 februari, finns två avsnitt att titta på. Sök under titeln I spåret med Clara Henry & Mattias Svahn.

SVT1 lördag 22 februari kl 08:45–11.00: Tjejvasan
SVT Play lördag 22 februari kl 8:45–11.30: Tjejvasan

SVT Play söndag 1 mars 2020 kl 07.30-20.00: I spåret med Clara Henry & Mattias Svahn
SVT1 söndag 1 mars 2020 kl 08.00- 13:00: Vasaloppet – eliten
SVT1 söndag 1 mars 2020 kl 16.00-17.00: Vasaloppet

Källa: SVT