Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ökning av hundar i vildsvinsattacker

Ett par hundra hundar dödades eller skadades av attacker från vildsvin under 2019. Antalet drabbade hundar ökade med 13 procent jämfört med året innan, det visar färsk statistik från Agria Djurförsäkring. Jämfört med annat vilt orsakar vildsvinen flest skador på hundar och står också bakom den största ökningen av antalet skador. 

Statistik över vilda djur som skadade eller dödade hundar under förra året visar att vildsvinen står för en klar majoritet, medan björn, varg och lo endast orsakar ett fåtal av de skadeanmälda olyckorna till Agria.

Milda vintrar och tidiga vårar i stora delar av landet gör att antalet vildsvin fortsätter att öka, det speglar också antalet hundar som hamnar i strid med vildsvin. Men det finns möjligheter för hundägare att undvika skador orsakade av vilt.

– De flesta vet idag att användning av skyddsväst kan göra stor skillnad, men det är också viktigt att hunden är i bra kondition och utbildad för sin uppgift. En alltför skarp hund kan utsättas för onödig fara, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef, Agria Djurförsäkring.

Jakthundshundar drabbas mest

Det är främst jakthundsraser och blandrashundar som drabbar samman med vildsvinen. Bland jakthundar är det framför allt den populära wachteln som drabbas hårt, men ofta handlar det om olika blandningar mellan wachtel och gråhund eller jämthund som i stor utsträckning används vid jakt.

– Det är mycket ovanligt att sällskapshundar hamnar i konflikt med vilt. Det finns därför ingen anledning att välja bort en skön skogspromenad även om det alltid är bäst att hålla hunden under uppsikt, säger Patrik Olsson.

Flest hundar drabbas i Skåne

Det län som sticker ut i statisken är Skåne som står för 15 procent av det totala antalet drabbade hundar under 2019. Det speglar också antalet trafikolyckor med vildsvin som var högst i hela landet, jämfört med övriga län, med 1143 rapporterade olyckor.

Om hunden drabbas av vildsvinsskador i naturen gäller det att snabbt kunna hjälpa den på plats. Läs mer om först hjälpen i naturen här.

Källa: Agria