Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

”Vi har en tung tid framför oss”

Finansministern lämnar en dyster prognos för de närmaste åren. Foto: Riksdagen

Finansminister Magdalena Andersson målade upp en dyster bild för svensk ekonomi när hon presenterade finansdepartementets senast prognos om det ekonomiska läget

I prognos från finansdepartementet, som ligger till grund för kommande budget räknar finansministern med minskad tillväxt och ökad arbetslöshet. Man räknar med att BNP minskar med 3,5% under 2020 och att arbetslösheten kan nå 9%. Det är råder enligt finansministern stor osäkerhet i prognosen men det är den bedömning som görs idag.

– Vi har både en efterfråge- och utbudschock samtidigt, säger Magdalena Andersson. Vi har ett väldigt allvarligt ekonomiskt läge, både utomlands och i Sverige med stängda gränser, ändrade beteende och allmän osäkerhet, vilket drar ner investeringar både från privatpersoner och företag. I kombination med minskat arbetsutbud på grund av sjukskrivningar och permissioner kommer vi att ha en tung tid framför oss. Vid såg det högsta varseltalet hittills under den senaste månaden med 35 000 varslade.

– Vi räknar med en fallande tillväxt under 2020 för Sveriges del, med successiv återhämtning som börjar under hösten, men som kommer att behöva flera år för att återhämta sig.

 

Den globala tillväxten för 2020 beräknas till -3,3% men i Europa räknar med ett fall på-5%. Inköpsindex i Europaområdet är idag det lägsta sedan man började med mätningarna för 20 år sedan. En positiv indikation är dock att Kina visar ökat inköpsidex, vilket kan tyda på en begynnande återhämtning i Kina.

– Sverige har ett starkt utgångsläge med låt statsskuld, säger finansministern. Vi räknar dock med att utgiftstaket kommer att behöva höjas, vilket är möjligt vid nya yttre förutsättningar.
– Min bedömning är att vi kan höja taknivån för 2020 utan att det påverkar förtroendet för de offentliga finanserna.

 

Finansdepartementet bedömer att 90-tals krisen och finanskrisen var längre och återhämtning tog längre tid. Redan under hösten räknar man med en ökad tillväxt, men osäkerheten är fortsatt stor.

– Fokus nu är på att mildra effekterna för företag och privatpersoner, säger finansministern.