Nej, man får inte typ 1-diabetes av muffins. Barndiabetesfonden och ICA i samarbete för att slå hål på myten

Varje år får 900 barn typ 1-diabetes i Sverige. Ingen vet varför och ingen botas. Genom kampanjen “Muffins orsakar inte typ 1 diabetes” vill Barndiabetesfonden tillsammans med ICA öka kunskapen om sjukdomen och samla in medel till den viktiga forskningen.

Forskningen har inte funnit något samband mellan matvanor och livsstil och uppkomsten av typ 1-diabetes. Ingen vet varför en person får typ 1-diabetes och varje dag drabbas i snitt 2–3 barn i Sverige.

-Myten om att man kan få typ 1-diabetes av att man har ätit för mycket socker eller ätit felaktig kost cirkulerar fortfarande. Med kampanjen hoppas vi kunna slå hål på den myten. Med en ökad kunskap kan vi skapa skillnad familjer som lever med sjukdomen, säger Åsa Soelberg, Generalsekreterare på Barndiabetesfonden

Muffinskampanjen pågår i ett antal butiker under maj månad och avslutas på den så kallade muffinsdagen 27 maj. Under kampanjen skänker ICA-butikerna 1kr/per såld muffins till Barndiabetesfondens forskning om typ 1-diabetes. Kampanjen är en del av ett större samarbete mellan Barndiabetesfonden och ICA Stiftelsen, som startade i september 2019, med syfte att slå hål på myter om mat och livsstil kopplade till typ 1-diabetes. Genom samarbetet vill ICA Stiftelsen sprida kunskap och slå hål på myter för att bidra till den viktiga forskningen.

Under sommaren kommer ICA även lyfta typ 1-diabetes på baksidan av sina mjölkpaket. Att man kan få typ 1-diabetes av att man har ätit för mycket socker är bara en av många myter som råder kring sjukdomen. På mjölkpaketen kommer vi även få lära oss att ett glas mjölk faktiskt kan rädda livet på en person som lever med typ 1-diabetes.

-Jag är otroligt stolt och glad över att kunna stöda Barndiabetesfondens viktiga arbete genom att medverka i muffinskampanjen. Med kampanjen hoppas vi kunna samla in medel till forskningen samtidigt som vi ökar kunskapen om denna sjukdom som drabbar så många barn och unga varje år i Sverige, säger Mats Larsson, handlare ICA Maxi Lindhagen i Stockholm.

Kampanjen avslutas på den så kallade Muffinsdagen som inträffar den 27 maj varje år. Läs mer här barndiabetesfonden.se/muffins

Om typ 1-diabetes:

Typ 1-diabetes är en insulinbristsjukdom som drabbar i snitt 5 personer varje dag i Sverige. Ingen vet varför och forskningen har inte funnit något samband mellan matvanor, livsstil och uppkomsten av sjukdomen. Däremot är kosten en viktig del av behandlingen. Kosten som rekommenderas till personer med typ 1-diabetes är samma kost som livsmedelsverket rekommenderar till alla människor. Tallriksmodellen är bästa utgångspunkten och ett begränsat intag av socker och söta drycker.

Muffins har blivit en populär symbol inom typ 1-diabetescommunityn just för att informera om att ”det var inte sockret som orsakade min typ 1-diabetes”.

Om Barndiabetesfonden:

Barndiabetesfonden arbetar för kampen mot typ 1-diabetes. En sjukdom som slår blint och inget botemedel finns. Många forskare har dock en övertygelse om att gåtan med typ 1-diabetes faktiskt går att lösa, om forskningen bara får tillräckliga resurser. Vårt uppdrag är att öka insamlingen till forskningen, öka kunskapen om sjukdomen samt hjälpa drabbade barn och familjer.

Källa: Barndiabetesfonden