Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jazzsångerskan Rigmor Gustafsson till Lidköping 2 Aug

Foto: Andreas Lundberg / Lidköpings kommun.

Den svenska jazzsångerskan Rigmor Gustavsson kommer besöka Lidköping för en konsert den 2 augusti.Hon är nu ute på sommarturné tillsammans med sin syster Christina Gustafsson. Mathias Algotsson spelar piano och Fredrik Jonsson på bas. Elvira Vänerfors som ska vara förband spelar jazzinfluerad ”softsoul”.

Rigmor Gustafsson är unik på den svenska jazzscenen. Hennes senaste fyra album har samtliga sålt guld! Ett enastående facit som värmländska Rigmor är alldeles ensam om. När Rigmor 2005 belönades med sin första guldskiva för ”Close To You” hade ingen sådan delats ut till en svensk jazzsångerska sedan 1991.
Även den gången var det en värmländska som hedrades; Monica Zetterlund och storsuccén ”Varsamt”.

Till albumet ”Alone with you”, som släpptes september 2007, skrev Rigmor all musik och de flesta texterna själv, och hon producerade också tillsammans med mästerbasisten Lars Danielsson. ”Alone with you”, gav henne en Grammis för 2007 års bästa svenska jazzplatta.
Denna repertoar fick ytterligare dimensioner när Rigmor Gustafsson gjorde sällskap med rsqv (radio.string.quartet.vienna.) Stråkkvartetten samarbetar ofta och gärna med jazzmusiker, och Rigmor hörde dem live för första gången i Estland för ett par år sedan. Hon fångades av allt det rytmiska, att de spelar på sina instrument som om de var slagverk, men också att de improviserade så mycket. Hösten 2008 föreslog Rigmor dem ett samarbete. Det resulterade i det gemensamma albumet ”Calling You” (2010) som släpptes på tyska labeln ACT.

2012 är Rigmor bl.a. aktuell med en sommarturné tillsammans med sin syster Christina Gustafsson. Mathias Algotsson spelar piano och Fredrik Jonsson på bas.
Vi såg henne också i Livesändningen från Borgholm på SVT tillsammans med resten av sveriges artistelit den 14 juli när Kronprinsessans födelsedag firades.

Elvira Vänerfors som ska vara förband presenterar sig själv såhär:
Mitt låtskrivande startade nog redan som 7-åring då jag skrev min första låt, men tog fart på riktigt när jag började på Music and Production i Skara. När jag valde inriktningen Singer/Songwriter fastnade jag verkligen för låtskrivandet och har hållit på med det flitigt sedan dess. Det kan ibland vara svårt att kategorisera min musik eller att placera den i en viss genre men jag får ofta höra att min musik är ganska originell och att jag använder mig av spännande och oväntade harmonier. Vi har dock slagit våra kloka huvuden samman här hemma och skapat en egen genre till min musik, jazzinfluerad softsoul.
Musiken är nämligen en blandning mellan jazz och soul, och ofta ganska soft. Vid sidan av mitt låtskrivande arbetar jag även som pianotrubadur, då spelar jag mest covers men slänger in lite egna låtar också.

Källa: Lidköpings kommun.