Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vinnarna korade i Arla Guldko 2014

guldko
Foto: Arla

För femtonde året i rad har vinnarna korats i Arla Guldko – matbranschens Oscar. Den spännande finalen hölls under måndagen på Grand Hôtel i Stockholm. Segrare i var sin kategori blev Way Out West i Göteborg, Fornuddens skola i Tyresö, K25 i Stockholm, Ängdala förskola i Höllviken samt ICA Kvantum Flygfyren i Norrtälje.

– Det är imponerande att se hur Guldkons deltagare blir allt bättre för varje år. Vi har sett under åren att en finalplats och vinst i Arla Guldko ger fortsatt mervärde. Till exempel att kommuner skjuter till mer pengar till skolmaten och att butiker som tack vare uppmärksamheten får fler kunder. Vi har också sett att många av de som tävlat har infört Arla Guldkons kriterier som ett permanent internt utvecklingsverktyg, säger Fredrik Larm, projektledare för Arla Guldko.

De fem tävlingskategorierna är Bästa Miljöarbete, Bästa Matglädjeskola, Bästa Snabbmål, Bästa Matglädjeförskola och Bästa Matglädjebutik. Vinnaren fick statyetten Guldkon, tillverkad i brons hos Herman Bergman Konstgjuteri i Stockholm, diplom och ett stipendium på 25 000 kr. Övriga deltagare i finalen fick diplom och utbildningsbidrag på 5 000 kr.

Här är alla vinnare av Arla Guldko 2014 och juryns motiveringar:

Bästa Miljöarbete – Way Out West, Göteborg
Juryns motivering: Med självklarhet, medvetenhet och en tydlig vilja som bottnar i genuint engagemang görs hållbara val möjliga i ett sammanhang där de faktiskt ännu är ovanliga.

Bästa Matglädjeskola – Fornuddens skola, Tyresö
Juryns motivering: Det här är skolrestaurangen som håller dörren öppen på vid gavel hela dagen, och där gästernas lust och nyfikenhet på nya smakupplevelser är både mål och mening med verksamheten. Alla är välkomna och allt är möjligt i köket som slår knockout på ordet matglädje.

Bästa Snabbmål K25, Stockholm
Juryns motivering: Vinnaren representerar något helt nytt på den svenska snabbmålshimlen. Tack vare ett fingertoppskänsligt entreprenörskap i sann pionjäranda, har Sverige begåvats med ett nytt, fräscht och spännande koncept som andas modern snabbmat à la 2000-talet. Sverige behöver fler sådana här koncept där det är varierat, gott, snabbt och enkelt att handla.

Bästa Matglädjeförskola Ängdala förskola, Höllviken
Juryns motivering: Här ser man varje gäst och lyssnar gärna på alla önskemål. Presentationen av dagens rätt lyfter matglädjen till nya höjder och små hjärtan och hjärnor får all inspiration de behöver. Den röda tråden lyser tydlig genom hela verksamheten.

Bästa Matglädjebutik ICA Kvantum Flygfyren, Norrtälje
Juryns motivering: Årets vinnare är inte bara en butik utan även en träffpunkt. Här möter ytterligheterna varandra, både i erbjudandet och bland kunder. Som besökare överraskas man av ett imponerande utbud av lokal produktion och egenproducerat, i perfekt symbios med det som förväntas. Slentrian och inköpslistor möter inspiration och glädje att prova nytt. Här finns den enkla vardagsmaten som förhöjs med egenhändigt gjorda klassiker vid sidan om utbudet och upplevelsen inför fredagsinköpen. Vinnaren är en butik som ger inspiration alla dagar i veckan och som genom sitt engagemang visar på stor kärlek för maten, råvarorna, hantverket och konsten att sälja mat”.

Källa: Arla