Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dom i förvaltningsrätten i Stockholm: En transsexuell man får rätt att registreras som far till sitt barn

Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.  Foto: RFSL.
Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL. Foto: RFSL.

I ett domstolsutslag finner förvaltningsrätten i Stockholm att Skatteverket gjorde fel, när de registrerade Warren Kunce, en transsexuell man som fött barn, som barnets mor. Rätten går på Kunces linje och konstaterar bland annat att ”registreringen av Warren Kunce som /barnets/ mor inte kan anses vara förenlig med rätten till privatliv enligt artikel 8 EKMR” (Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna).

Warren Kunce har bytt juridiskt kön från kvinna till man, och rätten håller alltså med honom om att en registrering som ”mor” innebär att hans juridiska könsbyte inte erkänns fullt ut, och att hans rätt till skydd för sitt privatliv väger tyngre än ”behovet av registrering av en biologisk mor till varje barn”.

– Vi är lättade över att det inte längre kommer att vara en sådan påfallande diskrepans mellan hur vi uppfattats ute i samhället och hur vi definierats och behandlats av myndigheter. Vi gjorde många uppoffringar för att skapa vår familj och är glada över att vi inte längre behöver offra ett officiellt erkännande av våra identiteter. Vi är väldigt stolta över vår lilla familj, med två kärleksfulla fäder och en underbar dotter, säger Warren Kunce och Tymon Hadrian Pigon.

– Vi är också mycket glada över att domstolen tydligt konstaterar att ”avsaknad av uttrycklig reglering och den rättsosäkerhet detta resulterat i ska i den mån det är möjligt inte drabba den enskilde”. Det är viktigt för oss att det bemötande vi fått uppleva från svenska myndigheter inte drabbar fler, fortsätter Kunce och Pigon.

– Det här är ett mycket välkommet rättsligt ställningstagande som kommer att få stor betydelse för många personer, säger juristen Kerstin Burman på RFSL som varit ombud i målet.

– Vi är oerhört glada över det här beslutet från förvaltningsrätten. Det visar att rättssystemet i Sverige i det här fallet har fungerat när myndighetsutövningen inte har gjort det. Vi har kännedom om flera liknande fall som visar hur svenska myndigheter inte hänger med och förstår konsekvenserna av den rättsliga utvecklingen på det här området, då är det glädjande att rättssystemet gör det, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.

Källa: RFSL.