Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Uppdrag till Statskontoret att utvärdera ombildningen av polisen

Regeringen har vid det senaste regeringssammanträdet gett Statskontoret i uppdrag att utvärdera ombildningen av polisen.

Regeringen ger nu Statskontoret i uppdrag att utvärdera ombildningen av Rikspolisstyrelsen, Statens kriminaltekniska laboratorium och de 21 polismyndigheterna till en sammanhållen myndighet. Utvärderingen ska göras i förhållande till de mål regeringen haft med reformen, att skapa bättre förutsättningar för ett förbättrat verksamhetsresultat och en högre kvalitet i polisens arbete. Uppdraget ska delredovisas till regeringen senast den 1 oktober 2016 respektive den 1 oktober 2017 och slutredovisas senast den 1 oktober 2018.

 

Den nya myndigheten, Polismyndigheten, ska kunna inleda sin verksamhet den 1 januari 2015. Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten, under ledning av den särskilde utredaren Tomas Rolén, arbetar med genomförandet av den nya polisorganisationen (Ju 2012:16).

 

Ombildningen till en sammanhållen myndighet är en av de mest omfattande och komplexa organisationsförändringarna inom staten på många år. Det är därför av stor vikt att följa upp om förändringen haft avsedda effekter i förhållande till regeringens syfte och mål. Statskontoret ska också lämna förslag på åtgärder som regeringen eller den nya Polismyndigheten kan vidta för att underlätta omställningen och undvika att polisens verksamhetsresultat påverkas.

 

– Ombildningen är omfattande och det är viktigt att den utvärderas samtidigt som det ges möjlighet att få reda på om ytterligare åtgärder behöver vidtas för att skapa en flexibel och effektiv polis, säger justitieminister Beatrice Ask.

Källa: Justitiedepartementet