Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Värmländsk dans till Kina

chengdu
Chengdu, Kina. Foto: Wikimedia

Kulturcentrums danskonstnärers håller genrep av den värmländska föreställning MISSin FOREST. Dansverket ska visas upp i Kina dit gruppen har blivit särskilt inbjuden att delta vid en internationell musik- och dansfestival i mångmiljonstaden Chengdu.

– Förra året åkte Region Värmland tillsammans med Karlstads Universitet och Karlstads kommun till Chengdu i Kina för att diskutera eventuella samarbeten, säger Nina Höjdefors chef på Kulturcentrum, som själv var med på resan.

Ett återbesök från Chengdu ägde senare rum där Kulturcentrums danskonstnärer, Cathrine Kolping, Evelina Boström och Sofia Wirzén dansade för besökarna. De väckte intresse hos Chengdu Foreign Affairs Office of Municipal People´s Government och däribland Zhang Xun som är en av organisatörerna till en internationell musik- och dansfestival i Chengdu. Dansen ledde till en inbjudan om att delta på festivalen och nu är det dags att ge sig av till Kina för att visa upp sitt dansverk.

Dansen har arbetats fram av danskonstnärerna tillsammans med musikerna Anna Elwin, Hannes Liljedahl och David Nilsson. Alla tre är etablerade musiker med anknytning till Värmland. Gruppen kallar sig Devavie och deras verk är döpt till MISSin FOREST. Rörelser och melodier skapar varierade stämningar med inspiration från Värmlands sagolika skogar.

Källa: Region Värmland